Samenwonen en het samenlevingscontract

Leestijd: < 1 minuut

Bij samenwonen zonder samenlevingscontract is er wettelijk gezien helemaal niks geregeld. Aan samenwonen zonder een samenlevingscontract zijn geen officiële formaliteiten verbonden, iedereen kan gaan samenwonen. Het kan verstandig zijn om toch een samenlevingscontract op te stellen. Wilt u weten of u een samenlevingscontract nodig hebt, doe de SamenlevingsCheck

Waarom een samenlevingscontract?

Als twee mensen samenwonen zonder samenlevingscontract hebben deze mensen geen verplichtingen aan elkaar als zij uit elkaar gaan. Er moeten zelf afspraken worden gemaakt over hoe de verdeling zal plaatsvinden. Met een samenlevingscontract kunnen afspraken officieel worden vastgelegd over het samenwonen. Hierbij kan gedacht worden aan de verdeling van inkomsten, verdeling van kosten voor het huishuiden, is de woning ook van beide partners en alimentatieregelingen.

Samenlevingscontract en de notaris

Een samenlevingscontract kan voor of tijdens het samenwonen worden opgesteld bij de notaris. De afspraken die worden opgenomen in het samenlevingscontract mag door partners zelf bepaald worden. Het is aan te raden om dit contract bij een notaris op te laten maken, omdat een notaris hierbij advies kan geven. Vaak denkt een notaris aan zaken waar zelf niet aan gedacht wordt. Een notarieel samenlevingscontract kent meer rechtskracht dan wanneer er zelf op papier wat afspraken zijn gezet. Een samenlevingscontract wordt namelijk door de notaris geregistreerd. De kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract kunnen per notaris verschillen. De notaris vergelijken kan kostenbesparend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *