De plannen van het nieuwe kabinet!

Leestijd: 2 minuten

Het is zover.
Het nieuwe kabinet Rutte IV heeft haar coalitieakkoord gepresenteerd.
Wat staat erin over woningbouw en hypotheken?

Deze coalitie gaat starters meer kansen geven op de woningmarkt en huurders beter proberen te beschermen. Het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek en het belasten van beleggers op de woningmarkt ontbreken in het akkoord. 

Huis kopen

Het regeerakkoord is bekend!

“Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst”, de titel van het nieuwe regeerakkoord.
Nieuw is dat er een minister van wonen komt die het plan om elk jaar 100.000 woningen bij te gaat begeleiden. Ook de jubelton wordt afgeschaft en een studielening wordt anders getoetst bij een hypotheekaanvraag!

Meer woningen

  • Er gaan 100.000 woningen bijgebouwd worden per jaar.  Waarvan twee derde betaalbare huur- en koopwoningen moeten zijn. Hiervoor geldt de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (€ 355.000 in 2022).
  • Het bouwen van sociale huurwoningen wordt mede gefaciliteerd door het afschaffen van de verhuurdersheffing, waardoor woningcorporaties meer geld overhouden om woningen te bouwen.
  • Door meer ruimte te maken voor alternatieve woonvormen (zoals tiny houses) en coöperatieve woonprojecten, komt er meer aandacht voor woningen voor starters, senioren en middeninkomens.
  • Een nieuwe minister voor Volkshuisvesting & Ruimtelijke Ordening (VRO) gaat dit allemaal coördineren.
  • Er komt in de komende 10 jaar 7,5 miljard euro beschikbaar voor goede ontsluiting van nieuwe woningen.

Nieuwe regels voor hypotheken

  • Voor starters wordt bij het aanvragen van de hypotheek de actuele stand van de studieschuld bepalend en dus niet de oorspronkelijke schuld, zoals dat nu het geval is.
  • Voor senioren wordt het makkelijker om een deel van de overwaarde op te nemen.
  • De loan-to-value van 100% marktwaarde wordt gedurende deze kabinetsperiode niet aangepast.
  • De de zogenaamde jubelton wordt afgeschaft. Hierdoor wordt het moeilijker voor ouders om hun kinderen te helpen met het kopen van een woning.

De hypotheekrenteaftrek!
In het programma van veel partijen waren er plannen om de hypotheekrenteaftrek te versoberen. In het huidige regeerakkoord is daar niet over terug te vinden. De huidige regels voor hypotheekrenteaftrek lijken dan ook in stand te blijven.

Overdrachtsbelasting omhoog voor belegger?
De overdrachtsbelasting voor woningen die niet als hoofdverblijf worden gebruikt door de koper, stijgt mogelijk vanaf 1 januari 2023 naar 9 procent. Dit is één procent hoger dan nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *