Stijging aantal samenlevingscontracten eerste kwartaal 2021!

Leestijd: 2 minuten

Het eerste kwartaal van 2021 is het aantal afgesloten samenlevingscontracten flink gestegen in vergelijk met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Een stijging van wel 40%. Dit blijkt uit cijfers van de KNB, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

Waarom is het verstandig een samenlevingscontract op te stellen?

Voor samenwoners is er per wet niets geregeld. Afspraken legt u vast bij de notaris in een samenlevingscontract. Afspraken over bezittingen maar ook schulden. Ook maakt u afspraken over financiën. Wie betaalt wat? Daarnaast is het verstandig om iets vast te leggen als jullie uit elkaar gaan. Wat moet er gebeuren met het huis en het pensioen?

Regel het eenvoudig in een samenlevingscontract bij de notaris.

Waarom moet ik naar de notaris voor het opstellen van een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract, opgesteld door de notaris, voldoet aan de eisen van de belastingdienst voor fiscaal partnerschap en aan de eisen die pensioenfondsen stellen. Een notarieel samenlevingscontract is verplicht als u bijvoorbeeld een partnerpensioen wilt ontvangen.

Voorwaarden notarieel samenlevingscontract

Voor het afsluiten van een samenlevingscontract bij de notaris moeten u en uw partner aan voorwaarden voldoen:

  • u moet ouder zijn dan 18 jaar (meerderjarig);
  • u mag niet onder curatele staan.

Is een samenlevingscontract verstandig als we samen een hypotheek afsluiten?

Koopt u samen een huis en sluit u een hypotheek af dan is het niet verplicht een samenlevingscontract af te sluiten. Echter wel verstandig! Met een samenlevingscontract regelt u dat een van jullie in het huis kan blijven wonen als de ander overlijdt. Dit kan door het opnemen van een verblijvingsbeding in uw samenlevingscontract. Ook kunt u dan de hypotheekrente zo gunstig mogelijk aftrekbaar maken.

Erft u automatisch met een samenlevingscontract?

Met een samenlevingscontract wordt u niet automatisch elkaars erfgenaam. Wanneer u dat wilt dan legt u dit vast in een testament. In uw samenlevingscontract kunt u wel een verblijvingsbeding opnemen. Hiermee legt u vast dat de spullen die nu van u samen zijn na het overlijden van een van jullie, volledig van de ander worden. Zo zorgt u ervoor dat de gezamenlijke spullen niet naar de erfgenamen van uw partner gaan.

Wat zijn de kosten voor een samenlevingscontract?

Door vooraf tarieven van notarissen te vergelijken kunt u kosten besparen. De notaris mag zelf zijn tarief bepalen en de tarieven verschillen behoorlijk van elkaar. Zo heeft u al een samenlevingscontract voor € 200 euro. Er zijn echter ook notarissen die veel meer rekenen voor een samenlevingscontract. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *