Hypotheek in 2021: geen overdrachtsbelasting voor starters!

Leestijd: 2 minuten

Starters betalen geen overdrachtsbelasting meer in 2021.

Elk jaar worden er door de overheid wijzigingen voor het afsluiten van een hypotheek en het kopen van een woning doorgevoerd. Zo ook dit jaar; de overdrachtsbelasting voor jonge huizenkopers wordt afgeschaft.
Gaat u volgend jaar een hypotheek afsluiten voor het kopen van een huis?

Lees hier wat dat betekent als starter op de huizenmarkt.

koopovereenkomst

Overdrachtsbelasting vervalt voor starters

Starters die voor het eerst een huis kopen en niet ouder dan 35 jaar zijn hoeven geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Voorheen bedroeg de overdrachtsbelasting 2% van de koopprijs van het huis. Deze afschaffing zorgt voor een flinke besparing waardoor het kopen van een huis voor starters meer binnen financieel bereik komt.

Als startende koper moet u voldoen aan de onderstaande regels om van deze vrijstelling gebruik te kunnen maken. Anders betaalt u alsnog overdrachtsbelasting van 2% over het aankoopbedrag van het huis.

  • U bent tussen de 18 tot 35 jaar.
  • U koopt daadwerkelijk een woning.
  • U heeft de vrijstelling van overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en laat dit vastleggen in een verklaring.
  • U gaat zelf in de woning wonen (het zogenoemde hoofdverblijfcriterium) en laat dit vastleggen in een verklaring.

Is één van de kopers 35 jaar of ouder? Dan betaalt hij of zij wel 2% overdrachtsbelasting over het deel van de woning waar hij of zij eigenaar van is.

De verplichte verklaring waarin u verklaart als koper te voldoen aan de voorwaarden voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting geeft u af aan de notaris. De verklaring is een formulier dat door de notaris wordt ingevuld en aan de akte van levering wordt gehecht. Het formulier zelf is echter pas vrijdag 1 januari 2021 op de website van de Belastingdienst beschikbaar.

Verstandiger is het nu al aan te bieden zodat notarissen vooraf de tijd hebben het formulier te bestuderen en zo het maken van fouten kan voorkomen.

Heeft het afschaffen van overdrachtsbelasting effect?

Er is nog steeds een tekort aan woningen in de voor starters haalbare prijscategorie. Het aanbod blijft achter op de vraag.
Ook verwacht men meer concurrentie in de groep tot 35 jaar wat een prijsdaling weer teniet kan doen. Daarnaast zal het in de praktijk lastig zijn te controleren of kopers recht hebben op de vrijstelling.

Een te verwachten nadeel is dat beleggers die vanaf 2021 een hogere overdrachtsbelasting gaan betalen van 8% deze zullen verwerken in de in de huur of vraagprijs bij verkoop.

De afschaffing is voor starters in ieder geval een financiële meevaller.
Ook op de notariskosten kunt u flink besparen. Vergelijk hier de notariskosten voor een hypotheek en leveringsakte en vraag bij meerdere notarissen een offerte op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *