Recordstijging van de WOZ waarde.Wat merkt u daarvan als huiseigenaar?

Leestijd: 2 minuten

De WOZ waarde stijgt al 5 jaar. Niet gek, want de WOZ waarde volgt de verhitte ontwikkelingen van de woningmarkt. Ook dit jaar stijgt de WOZ waarde met gemiddeld 8,9%, een record! Wat merkt u hiervan als huiseigenaar?

Stijging van de WOZ waarde

Op 1 januari 2020 was de gemiddelde waarde van een woning in Nederland 270.000 euro. Een gemiddelde stijging van 8,9%. In sommige plaatsen waren er flinke uitschieters, zoals in Weesp waar de WOZ waarde met 22% steeg. De duurste woningen van Nederland vindt u echter in de gemeente Bloemendaal (750.000 euro). In Delfzijl kunt u terecht voor een goedkopere woning (134.000 euro).

Waarvoor wordt de WOZ waarde gebruikt?

De WOZ waarde wordt gebruikt om de hoogte van de gemeentelijke belastingen vast te stellen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de:

  • Onroerende zaakbelasting
  • Rioolheffing
  • Waterschaplasten

Hoe hoger uw WOZ waarde, hoe hoger deze belastingen dus.

De WOZ waarde wordt ook gebruikt om het eigenwoningforfait vast te stellen. Het eigenwoningforfait is over het algemeen 0,6% van de WOZ waarde. U mag uw hypotheekrente aftrekken van de belasting voor zover dit hoger is dan uw eigenwoningforfait. Bij een hoger eigenwoningforfait heeft u dus helaas minder hypotheekrenteaftrek.

Wat zijn de voordelen van een hogere WOZ waarde?

Bij het afsluiten van een hypotheek kunnen er ook voordelen zitten aan een hogere WOZ waarde. In sommige gevallen kunt u, bij het oversluiten van de hypotheek, gebruik maken van de WOZ waarde. Dan is een hogere marktwaarde natuurlijk altijd gunstig.

De WOZ waarde kan ook gebruikt worden om bij geldvertrekkers de marktwaarde te laten aanpassen. Zo kunt u tussendoor lagere rente krijgen (bij hypotheken zonder NHG).

Waarschijnlijk kunt u tot 1 juni 2021 van deze voordelen profiteren. Het gebruik van de WOZ waarde als waardebepaling wordt daarna middels een Europese richtlijn waarschijnlijk verboden.

Bezwaar maken tegen de hoge WOZ waarde?

Tot 6 weken na ontvangst van de WOZ beschikking kunt u bezwaar maken tegen de hoogte van de waarde. Daarbij moet u onderbouwen waarom de waarde te hoog zou zijn. Dit kunt u doen door navraag te doen bij een makelaar of door een Calcasa rapport op te vragen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om met uw WOZ waarde de hypotheek over te sluiten of wilt u meer weten over dit onderwerp? Maak dan hier vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs.

Gaat u uw hypotheek oversluiten dan moet u naar de notaris om dit officieel te regelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *