Notariskosten bij het kopen van een nieuwbouwwoning

Leestijd: 2 minuten

Wat een fantastisch nieuws! Je hebt een positief bericht ontvangen van je aannemer, de bouw van je droomhuis gaat beginnen. Dit betekent dat je ook je hypotheekaanvraag kunt gaan afronden. Om dit proces volledig af te ronden dien je een afspraak te maken bij een notaris om de hypotheek- en leveringsakte te ondertekenen.

Free stock photo of man, building, construction, garden

Notariskosten nieuwbouw

Vaak is er bij nieuwbouwprojecten sprake van een projectnotaris. Deze notaris regelt de eigendomsoverdracht. De kosten hiervoor hoef je als koper niet te betalen, omdat deze al zijn verwerkt in de koopsom vrij op naam (v.o.n.). Als je een hypotheek afsluit ben je verplicht om de hypotheekakte door hetzelfde notariskantoor op te laten stellen. De kosten voor de hypotheekakte dien je wel zelf te betalen.

Leveringsakte

Door het tekenen van de leveringsakte word je officieel eigenaar van de grond en de nog te bouwen woning. Deze akte wordt daarom ook wel eigendomsakte genoemd. Het bouwbedrijf dat bezig is met de bouw van je woning is tot aan de oplevering verantwoordelijk voor de woning en de verzekeringen. Dit betekent dat je de opstalverzekering pas hoeft te betalen bij de oplevering van de woning.

Hypotheekakte

Je hypotheekaanvraag is goedgekeurd door de geldverstrekker. De volgende stap is het tekenen van de hypotheekakte bij de notaris. Bij het passeren van deze akte ga je de financiële verplichtingen aan. Door de hypotheekakte te tekenen geef je jouw nieuwbouwwoning als onderpand aan de hypotheekverstrekker in ruil voor de hypotheek. De hypotheekakte biedt bescherming voor de geldverstrekker. Wanneer jij je niet meer aan de gemaakte afspraken kunt houden, heeft de geldverstrekker het recht om het onderpand te verkopen.

Mag ik zelf een notaris kiezen?

Bij de meeste nieuwbouwprojecten wordt er een vaste projectnotaris aangesteld. In dat geval mag je niet zelf een notariskantoor kiezen. In sommige gevallen ben je bij een nieuwbouwproject wel vrij in je keuze. Vraag dit goed na bij je projectontwikkelaar, want je kunt behoorlijk besparen op de notariskosten. Notariskantoren zijn vrij in het bepalen van hun tarieven. Vergelijk de tarieven voor de hypotheek- en leveringsakte daarom goed.

Moet ik nog andere akten laten opstellen?

Als je samen met iemand een woning gaat kopen is het misschien handig om een samenlevingscontract op te laten stellen. In een samenlevingscontract kunnen jullie een aantal afspraken laten opnemen. Welke afspraken dit zijn, is afhankelijk van jullie situatie. Je kunt bijvoorbeeld financiële zaken laten vastleggen over wie wat betaalt en welke spullen jouw eigendom zijn.
Daarnaast kan het handig zijn om een nieuw testament op te laten stellen. Je kunt jouw nieuwe woning dan meenemen in het nieuwe testament.
Mocht je ervoor kiezen om nog andere akten op te laten stellen, is het niet verplicht om dit bij de projectnotaris te doen. Het kan voordeliger zijn als je hiervoor zelf een notaris kiest.

Notaris vergelijken

Welke akten je ook nodig hebt, het is altijd goed om de tarieven van de verschillende notariskantoren met elkaar te vergelijken. In sommige gevallen kan het veel geld schelen wanneer je ervoor kiest om naar een notariskantoor te gaan dat iets verder weg ligt.  Om er zeker van te zijn dat je voor de goedkoopste notaris kiest, kun je een aantal gratis offertes aanvragen bij verschillende notariskantoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *