Klopt mijn testament nog wel?

Leestijd: 2 minuten

Zelf bepalen wie wat erft wanneer je overlijdt? De verdeling van jouw nalatenschap leg je vast in een testament. Heb jij een testament? Grote kans dat je hier al een aantal jaar niet meer naar om hebt gekeken. Toch is het slim om dit eens in de zoveel tijd door te nemen. Misschien zijn je wensen van vandaag de dag wel heel anders dan die van vijf jaar geleden.

Testament

Stel je hebt je beste vriend als een van je erfgenamen benoemd. Nu komt deze eerder te overlijden dan jijzelf, wat gebeurt er dan met het erfdeel? Of, misschien heb je destijds wel een ex-partner als erfgenaam benoemd. Om grip te houden op je eigen wensen is het belangrijk om regelmatig stil te staan bij wie jouw erfgenamen zijn.

Testament wijzigen of herroepen?

Er zijn wat zaken voorgevallen en je testament sluit niet meer goed aan op je actuele situatie. Om ervoor te zorgen dat jouw erfenis naar de juiste mensen gaat, pas je het testament aan. Dat kan op twee verschillende manieren: wijzigen of herroepen.

Bij het herroepen, laat je het testament nietig verklaring. De notaris zorgt er dan voor dat, alles wat er destijds is vastgelegd, niet meer van kracht is. Het nadeel hiervan is dat er dan geen nieuw testament is. Jouw nalatenschap wordt dan volgens de wettelijke erfregeling verdeeld.

Wat deze verdeling is lees je hier >> 

Een tweede en meest gekozen optie is het wijzigen van het testament. Omdat er in een testament niet gestreept kan worden, wordt er een nieuw document opgesteld. Het oude testament komt te vervallen en het nieuwe gaat in werking. Je legt opnieuw je wensen vast en zorgt ervoor dat het testament weer aansluit bij jouw situatie.

Erfbelasting minimaliseren

Een andere reden om je testament aan te passen, is het minimaliseren van de erfbelasting. Erfbelasting, ook wel bekend als successierecht, is de belasting die betaald moet worden over een verkregen erfenis.

De hoogte van de erfbelasting is afhankelijk van:

  • De relatie die de erfgenaam en de overledene hadden.
  • De hoogte van de erfenis.
  • De vrijstellingen van dat jaar.

Voor elke situatie heeft de overheid een andere vrijstelling bepaald. Het kan daarom verstandig zijn om de hoogte van de erfenis zo te doseren dat de erfgenamen zo min mogelijk belasting hoeven te betalen! De vrijstellingen van 2017 luiden als volgt:

erfbelasting

Hoe kan ik mijn testament wijzigen?

Voor het wijzigen of het herroepen van je testament ga je naar de notaris, alleen dan zijn de wijzigingen geldig. Ga je zelf dingen doorstrepen of erbij schrijven, dan is het niet geldig. Een nieuw testament laat je al opstellen vanaf € 180,-! Op DeGoedkoopstenotaris.nl kan je de tarieven van kantoren door heel Nederland vergelijken, vraag gratis en vrijblijvende offertes aan en bespaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *