Stijging van verwerpingen en beneficiaire aanvaardingen

Leestijd: 2 minuten

In 2015 is het aantal beneficiaire aanvaardingen en verwerpingen opnieuw gestegen. Erfgenamen aanvaarden de erfenis beneficiair wanneer zij niet met de eigen portemonnee de schulden uit de erfenis willen of kunnen betalen. Vooral het kunnen betalen van de schulderfenis is een groot probleem. Door de erfenis te verwerpen doe je volledig afstand van je erfrecht.

Woning1024x768

Onbekende schulden

Je kan tegenwoordig als erfgenaam niet echt meer kiezen of je de erfenis wilt aanvaarden. Zodra jij bijvoorbeeld na het overlijden de bankzaken gaat regelen en het huis leeg haalt van het overleden familie lid heb jij de erfenis al geaccepteerd. De wet zegt namelijk dat wanneer jij je als erfgenaam hebt gedragen je geen keuze meer kunt maken.

Veel erfgenamen komen in de problemen door familieleden die na hun dood schulden achterlaten. Dit komt mede doordat wij als Nederlanders eigenlijk niet zo goed op de hoogte van de financiële situatie van onze familieleden. Zo blijkt uit cijfers van een onderzoek onder 800 Nederlanders door Netwerk Notarissen. 39% van de kinderen weet niet of hun ouders schulden hebben. Bij broers en zussen is dit zelfs meer dan 70% en bij de ooms of tantes weet 94% niet of er schulden zijn. Daarnaast heeft maar liefst 40% van de Nederlandse bevolking geen contact meer met 1 of meer familieleden.

Voorbeeld:

Stel jouw oom heeft geen partner en kinderen en daardoor geen directe erfgenamen. In dat geval kan het zo zijn dat jij de erfenis kan krijgen. Probeer dan eerst uit te zoeken wat zijn financiële situatie is, voordat je direct de erfenis accepteert.

 

Samengestelde gezinnen

Veel onzichtbare schulden ontstaan doordat stiefkinderen van de overledene nog recht hebben op de erfenis van de eerder overleden partner. De wet regelt dat de achtergebleven partner de erfenis eerst krijgt en daarna de kinderen. Zij houden natuurlijk gewoon recht op hun deel. Dit vormt een schuld in de erfenis van de laat overleden partner. In Nederland zijn er steeds meer samengestelde gezinnen. Er wordt ook verwacht dat daarom het aantal verwerpingen en beneficiaire aanvaardingen nog meer gaan stijgen. De erfwet biedt onvoldoende bescherming voor de situatie waar deze samengestelde gezinnen in verkeren.

 

Stijgingen

In de afgelopen jaren is er een duidelijke procentuele toename te zien. Vanaf 2011 is het beneficiair aanvaarden met maar liefst 70,2% gestegen. Het verwerpen is met 58,1% gestegen. Het overlijden is ongeveer met twee procent gestegen. Netwerk Notarissen verwacht dat het in 2016 weer gaat stijgen.

 

Wil je bovenstaande situatie voorkomen, laat dan je wensen vastleggen in een testament bij de notaris. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kun je alle notaristarieven vergelijken en direct gratis offertes aanvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *