Scheiding en hypotheek

Leestijd: 2 minuten

Nadat jij je scheiding achter de rug hebt moeten er natuurlijk  veel zaken geregeld worden. Eén van die zaken is je nieuwe hypotheek. Je kan met een nieuwe hypotheek je nieuwe woning financieren of je ex uitkopen. Net zoals bij andere hypotheekaanvragen moeten er bepaalde documenten aangeleverd worden.

Wanneer kan je een woning kopen na je scheiding?

Nadat je scheiding rond is kan je een nieuwe hypotheek aanvragen. Op dat moment is het namelijk duidelijk wat er met de echtelijke woning gaat gebeuren. Bijvoorbeeld gaan jullie de woning verkopen, ga je een andere woning financieren of ga jij je ex uitkopen? Als één van de twee partners de andere partner uitkoopt moet er een akte van verdeling opgemaakt worden.

 

Welke documenten moet je aanleveren?

Een hypotheekaanvraag na een scheiding loopt hetzelfde als bij een hypotheekaanvraag waar geen scheiding in het spel is. Er zullen alleen extra documenten aangeleverd moeten worden. De geldverstrekker zal in ieder geval om de volgende documenten vragen:

  • Echtscheidingsconvenant: dit document stel je samen met je partner op. Je legt hierin de afspraken over bijvoorbeeld de alimentatie vast.
  • Beschikking: dit is de uitspraak van de rechtbank over de echtscheiding.
  • Inschrijving scheiding bij burgerlijke stand: de beschikking moet worden ingeschreven bij de burgerlijke stand door de gemeente. Vanaf die datum ben je officieel gescheiden.
  • Akte van verdeling: op wiens naam komt de woning te staan, als de woning aan één van de partners wordt toegekend.

 

Wat is een akte van verdeling?

Een akte van verdeling is een akte die is opgesteld door de notaris waarin staat vermeld op wiens naam de woning komt te staan. Deze akte wordt vervolgens ingeschreven bij het Kadaster. De lasten komen dan bij één persoon te liggen, de eigenaar.

 

Maximale hypotheek wanneer je alimentatie moet betalen

De maximale hypotheek hangt af van je inkomen en van de hoogte van de eventuele alimentatie die je aan je ex-partner moet betalen. Ook de lengte van de alimentatie heeft invloed op de hoogte van de hypotheek. Houd er rekening mee dat de hypotheek lager zal zijn als je alimentatie betaalt.

 

Scheiden en het pensioen inkomen

Als je binnen 10 jaar met pensioen gaat of als je al met pensioen bent en je wilt een hypotheek afsluiten dan is je scheiding van belang. In de echtscheidingsconvenant maak je namelijk afspraken over wat er gebeurt met het opgebouwde pensioen. Zo kan het zijn dat je een deel daarvan moet afstaan aan je ex-partner. Als dit het geval is zal de hypotheek ook lager uitvallen.

 

Notaris nodig bij je scheiding? Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kun je alle notaristarieven vergelijken en direct gratis offertes aanvragen.

Vind de goedkoopste notaris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *