Hypotheekvoorwaarden waar je goed op moet letten

Leestijd: 3 minuten

Hypotheekvoorwaarden zijn niet de meest gelezen documenten. De teksten zijn vaak taai en lezen niet lekker weg. Toch is het belangrijk en fijn om te weten wat de voorwaarden zijn. Het kan bijvoorbeeld veel geld besparen. Wij zetten er zes voor je op een rijtje.

Huizenprijzen

1. Annuleren van de Hypotheekofferte

Wanneer je een hypotheekofferte hebt ondertekend, gaat de bank ervan uit dat je akkoord bent gegaan. Veel mensen denken dat de hypotheekofferte vrijblijvend is, maar wanneer je ‘m wilt annuleren, zitten hier meestal kosten aan verbonden. Goed nadenken dus voordat je tekent.

2. Aflossen hypotheek

Als je een hypotheek neemt spreek je af voor hoe lang en hoeveel je maandelijks betaalt. Maar wat gebeurt er als je een schenking of erfenis krijgt en daardoor een deel of zelfs je hele hypotheek in een keer kunt afbetalen? Veel hypotheken hebben daar een boete op staan. Jaarlijks kan je vaak 10%, 15% of 20% boetevrij aflossen. Als je boven dat percentage wil aflossen, betaal je dus geld. In een enkel geval kan je boetevrij aflossen. Goed checken dus!

3. Lagere rente bij aflossen

Wanneer de waarde van je huis sterk stijgt of als je een deel van je hypotheek hebt afgelost, kan het zijn dat je hypotheekrente omlaag mag. De hypotheekrente is namelijk berekend op basis van de waarde van je huis tegenover de hoogte van je hypotheek. Het is daarom heel waardevol om regelmatig te checken wat de geschatte waarde van je huis is en de hoogte van je schuld. De bank gaat hier niet achteraan, want het kost hen geld. Je zal het dus zelf moeten doen, maar dat is de moeite waard, want het kan veel geld schelen.

4. Hypotheek meeverhuizen

Het is mogelijk om je hypotheek mee te verhuizen naar een nieuw huis. Helaas niet altijd. Verkoop je je oude huis? Dan mag het sowieso zonder boete. Meeverhuizen is vooral aan te raden als je hypotheekrente al laag is. Niet wanneer de hypotheekrente van een nieuwe hypotheek lager ligt dan die van je huidige hypotheek.

5. Hypotheekrente verlengen

Wanneer loopt jouw rentevaste termijn af? Het is verstandig om die datum in de gaten te houden, want maximaal drie maanden voordat dat termijn afloopt vraagt de bank of je of je de hypotheekrente wil verlengen. Wanneer je daar niet op reageert, of er te laat op reageert, voert de bank automatisch de rente in. Dat kan betekenen dat de rente hoger wordt dan eerst. Je kunt er ook voor kiezen je hypotheek over te sluiten. Dus over te stappen op een andere bank, als de rentes daar voordeliger zijn. Na je rentevaste periode is dit namelijk boetevrij.

6. Aflossen Hypotheek

De looptijd van een hypotheek is vaak 30 jaar. Nadat de 30 jaar zijn verstreken moet de hypotheek afgelost worden. Bij veel verstrekkers is er een mogelijkheid om de hypotheek te verlengen, maar dat is een bank niet verplicht om te doen. Indien de bank niet meewerkt, moet het restant van de hypotheek bij een andere bank ondergebracht worden. Houd hier dus rekening mee, want het verschilt per bank.

Een huis kopen?

Staat een huis kopen op de planning? Als de hypotheek rond is, moet je naar de notaris om de koop rond te maken. Een huis kopen is een duur grapje en je wil natuurlijk niet voor verrassende hoge kosten komen te staan. Daarom is het verstandig om vooraf een vergelijking te maken op DeGoedkoopsteNotaris.nl. Iedere notaris mag zijn eigen tarieven bepalen waardoor de verschillen in prijzen erg groot kunnen zijn. Betaal niet meer dan nodig en vergelijk. Zo vind jij de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *