Testament opmaken; wat kost dat?

Leestijd: 2 minuten

Opstellen testamentDoordat de notaristarieven zijn vrijgegeven, mogen notarissen zelf de prijzen bepalen voor de diensten die zij leveren. De prijs voor het opmaken van een testament kan daarom onderling verschillen en het vergelijken van de notaris is hierbij aan te bevelen. De tarieven kunnen variëren tussen de 165 euro en meer dan 600 euro voor één testament. 

Offerte aanvragen

Niet elke notaris berekend op dezelfde manier de kosten voor het opmaken van een testament. Sommigen hanteren een starttarief en anderen kunnen een vast bedrag hebben. Bij het opmaken van een testament kunnen extra kosten gerekend worden voor aanvullende wensen of bijzondere omstandigheden. Via DeGoedkoopsteNotaris.nl kunnen gratis en vrijblijvend offertes aangevraagd worden bij vrijwel alle notariskantoren van Nederland.

Kosten voor een testament

Bij het aanvragen van een offerte voor het opmaken van een testament is ruimte om aan te geven of er sprake is van een bijzondere situatie. Is er bijvoorbeeld sprake van een spoedopdracht of is er een specialisatie nodig voor het opmaken van het testament. De notaris kan hier dan rekening mee houden bij het opmaken van de offerte. Waar altijd rekening mee moet worden gehouden zijn de kosten voor het inschrijven van het testament in het Centraal Testamentenregister. De kosten voor het opmaken van een testament kunnen ook per regio verschillen. Het is niet verplicht om in eigen regio een notaris te bezoeken, het kan zomaar een paar honderd euro schelen als er voor een notaris gekozen wordt die wat verder weg zit.

Wat is een testament?

Een testament wordt gebruikt om zelf te bepalen wat er met de erfenis gebeurt na overlijden. In een testament kan worden aangegeven hoe de nalatenschap wordt verdeeld. Is er geen sprake van een testament, dan bepaalt de wet wie de nabestaanden zijn en hoeveel iedereen krijgt. Een testament zorgt er dus voor dat u zelf kunt kiezen voor de verdeling van het vermogen en de bezittingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *