Nieuwe NHG regels per juli 2021!

Leestijd: 2 minuten

Wat wijzigt er in de NHG regels?

Per 1 juli 2021 wijzigen de regels voor het verkrijgen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). U kunt vanaf die datum een desktoptaxatie gebruiken en moet u rekening houden met het einde van uw hypotheekrenteaftrek.

Gebruik van desktoptaxatie

Tot 1 juli 2021 moest u bij een aanvraag met NHG een volledig taxatierapport aanleveren. Dit verandert per 1 juli 2021. U mag dan ook een desktoptaxatie aanleveren. Bij een desktoptaxatie wordt de waarde van uw woning vastgesteld op basis van modelwaardes en bevestigt een taxateur vervolgens deze waarde. Deze desktoptaxatie gebruikt u als de hypotheek lager is dan 90% van de waarde uit de desktoptaxatie.
Het is niet mogelijk een desktoptaxatie te gebruiken wanneer u uw woning ook gaat verduurzamen of verbouwen.
Let op: geldverstrekkers kunnen strenger zijn dan NHG en dus alsnog een volledige taxatie vragen. Het is op dit moment nog niet duidelijk welke geldverstrekkers per 1 juli akkoord gaan met de desktoptaxatie.

Houdt rekening met einde van hypotheekrenteaftrek!

Bij het aanvragen van een hypotheek is het verstandig rekening te houden met wijzigingen die er de komende 10 jaar aankomen. Voor mensen die vanaf 2001 gebruik maken van hypotheekrenteaftrek, vervalt vanaf 2031 de hypotheekrenteaftrek. De hypotheeklasten worden hierdoor hoger en hier moet rekening mee gehouden worden in de hypotheekaanvraag.
Bij een aanvraag met NHG toets men vanaf 1 juli verplicht zwaarder wanneer de periode van 30 jaar renteaftrek in de 10 jaar na aanvragen afloopt.

Toestaan gebruik van brondata

Bij het aanvragen van een hypotheek werkt men steeds meer met brondata. Dit is data die direct van de bron vandaan komt, zoals gegevens uit MijnOverheid, MijnUWV,  MijnPensioenoverzicht en de Belastingdienst. NHG staat toe deze brondata te gebruiken bij aanvragen en geeft bij geldverstrekkers aan waar deze brondata aan moet voldoen. Hiermee hoopt NHG innovatie in de sector te stimuleren!

Meer wijzigingen in de NHG regels per 1 juli 2021?

Bovenstaande wijzigingen zijn de meest relevante wijzigingen. Er veranderen echter nog een paar kleine dingen, zoals het aanvragen van de hardheidsclausule, het verlengen van de looptijd en een aanpassing bij een BKR codering.

NHG hypotheek en de notaris

U betaalt voor de Nationale Hypotheek Garantie een borgtochtprovisie. Deze kosten voor NHG worden door de geldverstrekker meegenomen in uw hypotheeksom. De bank haalt de kosten af van het bedrag dat naar de notaris wordt overgemaakt. De bank draagt het geld af aan de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerder van NHG.
Dat de bank dit bedrag heeft ingehouden ziet u terug op de afrekening van de notaris. Op die afrekening kunt u precies zien welk bedrag aan hypotheek u heeft afgesloten en wat daarmee gebeurd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *