Wel of geen overdrachtsbelasting?

Leestijd: 3 minuten

Starters tot 35 jaar die na 1 april een huis kopen voor minder dan 400.000 euro hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen. Dat klinkt ontzettend mooi, maar wie niet goed oplet kan bedrogen uitkomen.

Overdrachtsbelasting is de belasting die je als koper moet betalen bij de overdracht van een woning. De belasting is 2% van de koopsom, óf van de taxatiewaarde. En dat kan voor problemen zorgen.

Toch betalen

Als u een woning koopt dan betaalt u overdrachtsbelasting over de koopsom of de waarde in het economisch verkeer als die hoger is. Dit is wettelijk vastgelegd.

De koopsom spreekt voor zich: dat is het bedrag waarvoor u de woning koopt. De waarde in het economisch verkeer is echter minder helder. Dit verwijst naar de hoogste verkoopprijs die de woning op de vrije markt zou kunnen opleveren. Oftewel: de taxatiewaarde. Een onafhankelijke taxateur bepaalt de hoogte van dit bedrag.

Stel, u koopt als starter een woning voor 399.500 euro. Na taxatie oordeelt de taxateur dat de woning 401.000 euro waard is. Dit betekent dat u alsnog 2% overdrachtsbelasting moet betalen 401.000 euro.

Rol van de notaris

Officieel moet u als koper zelf aangifte doen van de te betalen overdrachtsbelasting, maar in de praktijk doet de notaris dit voor u. De notaris kijkt hierbij naar de leeftijdsgrens van 35 jaar en de koopsom.

Er zijn notarissen die uit zichzelf altijd de taxatiewaarde naast de koopsom leggen om te kijken welk bedrag hoger uitvalt. Er zijn echter ook notarissen die daar geen rekening mee houden en zelfs geen taxatierapport opvragen. Het is dus belangrijk om hier zelf ook alert op te zijn.

Duur grapje

Is de taxatiewaarde van uw woning hoger dan de koopsom? Dan is het verstandig om er vanuit te gaan dat u overdrachtsbelasting moet betalen zodat u onaangename financiële verrassingen voorkomt. De overdrachtsbelasting bedraagt minstens 8000 euro (twee procent van 400.000 euro).

Slimme trucjes

Een deel van de kopers is de zoektocht naar de mazen in het spreekwoordelijke net al begonnen. Dit kan bijvoorbeeld door roerende goederen mee te nemen als onderdeel in de koopovereenkomst.

Stel kopers en verkopers komen uit op een koopsom van 402.000 euro, maar nemen in de koopovereenkomst een post van 4.000 euro op voor de overname van roerende goederen. Dit zorgt ervoor dat de koopprijs van de woning uitkomt op 398.000 duizend. Hierdoor vervalt de overdrachtsbelasting.

Notarissen verwachten dat kopers en verkopers vaker roerende goederen, zoals gordijnen, wasmachines en kledingkasten, gaan opnemen om de koopprijs te drukken. Volgens notarissen is dit niet wenselijk omdat dit vaak tot verwarring en discussie leidt.

Overdrachtsbelasting en boete

Uiteraard is het een tegenvaller wanneer u plotseling tóch overdrachtsbelasting moet betalen. Toch is het belangrijk om hier rekening mee te houden. De gevolgen wanneer u dit niet doet kunnen aanzienlijk vervelender uitpakken.

Als u als koper na 1 april bij de notaris zit en de extra kosten niet kunt betalen, dan wordt er niet gepasseerd. Dit kan er toe leiden dat u als koper na enkele weken in gebreke wordt gesteld. In dat geval mag de verkoper tien procent boete opeisen. Dit kan dus ruim € 40.000 kosten.

Het is dus verstandig om hier op te anticiperen. Zorg ervoor dat u weet wat de taxatiewaarde van de woning is. Is dit bedrag hoger dan 400.000 euro? Houdt u er dan rekening mee dat u tóch overdrachtsbelasting moet betalen.

Notaris vinden

Gaat u in 2021 een woning kopen? Dan feeft u een hypotheek- en leveringsakte nodig. Vergelijk op deGoedkoopsteNotaris.nl de verschillende notaristarieven. Notarissen bepalen hun eigen tarieven. Daardoor is de ene notaris een stuk duurder dan de andere. Duurder betekent niet per se beter. Daarom is het verstandig om bij het kiezen van de notaris naar de klantbeoordelingen te kijken. Het vinden van de juiste notaris is heel eenvoudig:

  1. Selecteer de akte(s) die u nodig heeft op deGoedkoopsteNotaris.nl 
  2. Vergelijk de notarissen op basis van prijs, afstand én klantbeoordeling
  3. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van de geselecteerde notaris(sen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *