Ontbindende voorwaarden: belangrijker dan ooit!

Leestijd: 2 minuten

Een belangrijke stap in de aankoop van uw huis is het koopcontract. Maar wat staat hier nu eigenlijk in? Vaak wordt het koopcontract opgesteld door de makelaar. Dit is in de regel een standaard koopcontract en wordt niet opgesteld in samenspraak met de koper. Het is daarom extra belangrijk goed op te letten wat er eigenlijk in dit contract staat! Misschien wel het belangrijkste aspect van dit contract zijn de ontbindende voorwaarden.

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Ontbindende voorwaarden bepalen onder welke omstandigheden je zonder kosten mag afzien van de koop van uw huis. Wanneer een koopcontract wordt ontbonden na drie werkdagen moet een boete worden betaalt . Deze boete is 10% van de koopsom van het huis. U hoeft deze boete niet te betalen als er aan een van de ontbindende voorwaarden wordt gedaan.

Waarom neem je ontbindende voorwaarden op?

Op het moment dat u een bod doet op een huis is er nog een hoop onzeker. Misschien is het nog niet zeker of u uw financiering rond krijgt of is de staat van de woning niet helemaal duidelijk. Toch is het belangrijk het voorlopig koopcontract zo snel mogelijk tekenen.

Het zit namelijk zo: een bod is slechts en mondelinge overeenkomst. Deze overeenkomst is niet rechtsgeldig, wat betekent dat de verkoper zich hier niet aan hoeft te houden. Als een hoger bod wordt geplaatst in de periode tussen het accepteren van uw bod en het tekenen van het voorlopig koopcontract mag de verkoper dit nieuwe bod nog accepteren. Pas na het tekenen van de koopcontract staat het bod vast. Het is daarom aan te raden deze zo snel mogelijk te tekenen.

‘Voorlopig koopcontract

Het koopcontract wordt vaak het ‘voorlopig koopcontract’ genoemd. In dit geval betekent ‘voorlopig’ alleen dat het huis nog niet van u is. Dit gebeurt pas na het ondertekenen van de leveringsakte. Het koopcontract zelf is bindend. Het gevolg is dus dat u een huis koopt zonder dat u tijd heeft het huis grondig te inspecteren en uw financiën op orde te krijgen. Daarom is het belangrijk dat u ontbindende voorwaarden opneemt in uw koopcontract. De koper mag volgens de wet het koopcontract binnen drie werkdagen na de koop zonder kosten ontbinden. Of dit mogelijk is in de periode erna hangt af van uw ontbindende voorwaarden.

Belang ontbindende voorwaarden

Het opnemen van ontbindende voorwaarden is dus ontzettend belangrijk. De krapte op de huizenmarkt maakt dat er tegenwoordig nog meer haast en onzekerheid gepaard is bij het kopen van een huis. U kunt zelf inspraak hebben bij uw koopcontract door deze op te laten stellen bij de notaris. Op deGoedkoopsteNotaris vindt u eenvoudig en snel een notaris bij u in de buurt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *