Meer partneralimentatie betalen in 2020?

Leestijd: 2 minuten

Per januari 2020 zijn er nieuwe belastingregels met betrekking tot het aftrekken van de belasting over de partneralimentatie van kracht. Met name de hogere inkomens moeten flink inleveren. Een onaangename verrassing.

argument bank Uitmaken paar facepalm strijd meisje man buitenshuis park mensen portret ruzie vrouw

Partneralimentatie.
U denkt er liever niet aan, maar het zou u zomaar kunnen gebeuren. Wanneer het huwelijk eindigt, en de ene partner beduidend meer verdient dan de ander, kan er sprake zijn van partneralimentatie. In 2019 was de partneralimentatie nog voor meer dan de helft nog aftrekbaar van de belasting. Dat gaat de komende jaren veranderen.

Huidige Situatie
Voor inkomens vanaf 68.000 euro per jaar is per januari 2020 nog maar 46% aftrekbaar. In 2019 was dit nog 52%. Het belastingvoordeel wordt de aankomende jaren nog verder afgebouwd tot 37 procent in 2023. Een aanzienlijk verschil.

Echtscheidingsconvenant

Wanneer er een akte van verdeling bij de notaris of een echtscheidingsconvenant bij de rechter wordt opgesteld, wees daar dan altijd scherp op. Als u al een echtscheidingsconvenant of een akte van verdeling heeft, is het wellicht een bezoek aan de rechter of de notaris waard om te kijken of het mogelijk is om het maandelijkse bedrag aan te passen. Zeker in het geval wanneer u meer dan 68.000 euro per jaar verdient.

Dit verandert er in 2020:

  • Hoogte belastingvoordeel neemt sterk af
  • Maximale duur van de alimentatie daalt van twaalf naar vijf jaar
  • De betaler van de alimentatie moet zelf ieder jaar de inflatiecorrectie doorvoeren. In 2020 gaat dit om 2,5%
  • NHG versoepelt regels na scheiding. Het uitkopen van de ex-partner wordt makkelijker omdat er een hogere hypotheek aangevraagd mag worden.

Wilt u zelf een akte van verdeling opstellen of aanpassen? Met degoedkoopstenotaris.nl vind u gratis en snel een notaris bij u in de buurt. Want naast de partneralimentatie wilt u toch niet nog meer overbodig gaan betalen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *