Hoe kan je een erfenis verwerpen?

Leestijd: 2 minuten

Het komt wel eens voor dat een persoon die komt te overlijden schulden achterlaat. De meest voor de hand liggende keuze is dan om de erfenis te verwerpen. Als je een erfenis aanneemt krijg je namelijk de schulden er ook bij. Maar hoe doe je dat eigenlijk en wat zijn je keuzes? Dat leggen wij je uit!

wie erft er?

 

Keuze 1: Zuiver aanvaarden erfenis

Wanneer je een erfenis zuiver aanvaardt, krijg je alle bezittingen van de overledene. Als er schulden zijn, ben jij aansprakelijk voor de schulden. Dit geldt ook wanneer de schulden hoger zijn dan de bezittingen. Je moet dan met jouw eigen vermogen de schulden afbetalen.

Als je de keuze hebt gemaakt voor een zuivere aanvaarding kun je niet meer terug. Je kunt hierdoor in financiële problemen komen doordat de schulden hoog zijn. Daarom is er een wet in werking gegaan sinds 1 september 2016 om jouw privévermogen beter beschermd tegen (onverwachte) schuld uit erfenis. Er is pas sprake van een zuivere aanvaarding als een erfgenaam goederen verkoopt van de erfenis of vanuit ontrekking van goederen aan eventuele schuldeisers.

 

Keuze 2: Beneficiair aanvaarden erfenis

Een nalatenschap kan je ook beneficiair aanvaarden. Je aanvaard dan alleen de ‘positieve’ aspecten van een erfenis. Dan ben je niet aansprakelijk voor (mogelijke) schulden. Maar je mag nog niks van de bezittingen hebben tot dat eventuele schulden zijn betaald. Wanneer je minderjarig bent moet je een erfenis altijd beneficiair aanvaarden.

Keuze 3: Erfenis verwerpen

Een nalatenschap kan je ook weigeren. Dit noem je ‘verwerpen’. Je bent dan niet verantwoordelijk voor (mogelijke) schulden, maar je hebt dan ook geen recht op andere delen van de nalatenschap.

Als nabestaande heb je 3 maanden de tijd om te bepalen of je de nalatenschap zuiver aanvaardt, beneficiair aanvaard of verwerpt.

Let wel op als jij je in deze periode voor de wet gedraagt als erfgenaam, door bijvoorbeeld spullen te verkopen, dan kan je niet meer kiezen voor een beneficiaire aanvaarding of verwerping, omdat je de erfenis dan automatisch zuiver aanvaardt.

Voor het beneficiair aanvaarden of het verwerpen van de erfenis moet je een verklaring afleggen bij de rechtbank. Weet je niet zeker wat het beste is om te doen? Een notaris kan je helpen bij het maken van de beste beslissing. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kun je notarissen vinden bij jou in de buurt die gespecialiseerd zijn in erfrecht. Heb je vragen? Bel ons op 088 24 24 611.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *