Grootste stijging huizenprijzen sinds 2002

Leestijd: 2 minuten

Het gaat goed met de huizenprijzen. De prijzen van bestaande koopwoningen blijven maar stijgen. Afgelopen maand werd zelfs de hoogste prijsstijging sinds 15 jaar gemeten!  

huizen notaris

Stijging

Afgelopen maand vond de grootste prijsstijging van bestaande koopwoningen sinds maart 2002 plaats. De huizenprijzen stegen in april met wel 7,4%! Dit blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Het Kadaster. Het afgelopen kwartaal steeg de omzet van hypotheken met 46% in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2016.

Doorstromers en oversluiters

Vooral voor doorstromers en oversluiters is het een goede periode. Van alle huizenkopers zorgden de doorstromers voor de meeste omzet. In de eerste drie maanden van 2017 was dat zelfs 55%! Ook waren zij verantwoordelijk voor twee derde van alle transacties op de huizenmarkt. Daarnaast zijn er ook veel mensen die hun hypotheek over willen sluiten en kiezen voor een geldverstrekker met lagere rentes. Het aantal oversluiters groeiden in het eerste kwartaal met zo’n 40% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2016.

Starters

Voor starters ziet het er iets minder positief uit. Uit onderzoek van de ING blijkt dat starters steeds minder kunnen lenen en dus meer eigen geld in moeten leggen. Jongvolwassen blijven hierdoor langer in een huurwoning of bij hun ouders wonen. Ondanks de mindere positie vindt 60% van de starters de aankoop van een huis, mede door de lage rente, wel een goede belegging. Voor een derde van de starters wordt de koop van een woning gesteund door familie. Door middel van een lening of een schenking wordt het kopen van een woning toch mogelijk.

Toekomst

De ING stelt dat het woningaanbod de afgelopen tijd is gedaald en voorspelt dat de rente waarschijnlijk niet verder zal gaan dalen. Ook zal volgens hen het aantal verkopen vanaf nu licht gaan dalen.

Notariskosten

Wil jij een huis kopen of je hypotheek oversluiten? Als de hypotheek rond is moet je naar de notaris. Omdat notarissen vrij zijn in het bepalen van hun tarieven kunnen deze behoorlijk uiteen lopen. Op DeGoedkooptseNotaris.nl kan je de tarieven van notariskantoren bij jou in de buurt vergelijken. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar op de kosten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *