Wat zou het huis van de buren waard zijn?

Leestijd: 2 minuten

Heb jij altijd al willen weten wat het huis van de buren waard is? Sinds 1 oktober 2016 kun je dit heel gemakkelijk opzoeken! Via www.wozwaardeloket.nl kan je op adres, plaats of postcode zoeken naar een huis waar je de WOZ-waarde van wil weten. Voorheen kon je alleen de WOZ-waarde van je eigen woning opvragen, maar dit is nu verleden tijd. Gemeenten zijn tegenwoordig namelijk verplicht om de WOZ-waarde te verstrekken als hier om gevraagd wordt.

 

WOZ-waarde

Wanneer je een huis gaat kopen, moet je voor het aanvragen van de hypotheek de waarde van de betreffende woning weten. WOZ-waarde staat voor wet Waardering Onroerend Zaken Belasting, de WOZ-waarde wordt door de gemeente berekent doormiddel van verschillende factoren:

  • De ligging van de woning
  • Gegevens over de inhoud
  • Gegevens over de oppervlakte

Een belangrijk detail is dat alleen de WOZ-waarde getoond wordt. Andere gegevens zoals: wie de eigenaar is of de hoogte van de verkoopprijs, zijn via deze weg niet vindbaar. Ook gaat het alleen om de WOZ-waarde van woningen en niet van bedrijfspanden.

Huis niet vindbaar?

Je kunt nu dus heel gemakkelijk de waarde van jouw huis vergelijken met die van de buren. Het kan mogelijk zijn dat je een huis niet kan vinden. Sommige gemeenten zijn nog niet aangesloten op het loket. Wil je weten of jouw gemeente is aangesloten? Op de website van de waarderingskamer vind je een overzicht van de aangesloten gemeenten.

Als je gemeente niet vindbaar is, zou je eventueel op hun eigen website kunnen informeren of telefonisch contact opnemen met de gemeente.

Een huis kopen

Ga jij binnenkort een nieuw huis kopen? Denk er dan aan dat de notaristarieven behoorlijk uiteen kunnen lopen. Wil je voorkomen dat je teveel betaalt, vergelijk dan de verschillende notariskantoren op DeGoedkoopsteNotaris.nl

Nog meer besparen? Via hypotheek24.nl kan je zelf voor slechts €650,- je hypotheek afsluiten! Lees hier meer over het zelf afsluiten van je hypotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *