Eerste hulp bij scheiden: de akte van verdeling

Leestijd: 2 minuten

Scheiden heeft vaak nogal wat voeten in de aarde: spullen verdelen, verhuizen en misschien zelfs een huis verkopen. Indien één van jullie in het huis blijft wonen, is het goed om een akte van verdeling op te stellen bij de notaris. Door de akte van verdeling is het huis niet meer van jullie samen, maar komt het op één naam te staan.

autumn-branches-fall-5036-825x550

 

Waarom een akte van verdeling?

Nu jullie niet langer samen onder één dak leven, wil je ook liever niet meer opdraaien voor de kosten van het huis. In de akte van verdeling wordt opgenomen dat de hypotheek over wordt genomen door de eigenaar van het huis. Zo is degene die het huis uit gaat, niet langer aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Dit is handig, want het is vaak niet mogelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten als er nog een oude hypotheek op jouw naam staat.

 

Ik heb een echtscheidingsconvenant. Is dat genoeg?

Ook als je een echtscheidingsconvenant hebt waar in opgenomen is dat het huis na de scheiding van één van jullie is, kan het huis alleen met een akte van verdeling op één naam gezet worden. Een echtscheidingsconvenant is dus niet genoeg om het huis en de hypotheek over te zetten op één naam.

 

Wanneer is een akte van verdeling niet nodig?

Indien jullie samenwoonden en het huis maar op één naam stond, is een akte van verdeling niet nodig. Het huis blijft dan eigendom van de persoon op wiens naam het al stond. De akte van verdeling is ook niet nodig als jullie onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd en het huis niet als gemeenschappelijk bezit is opgenomen. Indien geen van beiden in het huis wil blijven wonen, kunnen jullie direct over gaan op verkoop. Daar is geen akte van verdeling voor nodig.

Welke gegevens heeft de notaris nodig voor een akte van verdeling?

De gegevens zijn afhankelijk van de situatie. Waren jullie getrouwd? Dan heeft de notaris deze gegevens van jullie nodig:

 1. legitimatiebewijs en adres- en contactgegevens van beide partijen
 2. inschrijvingsbewijs beschikking van de rechtbank in de gemeentelijke basisadministratie
 3. een echtscheidingsconvenant
 4. echtscheidingsbeschikking van de rechtbank
 5. inschrijvingsbewijs beschikking van de rechtbank in de gemeentelijke basisadministratie
 6. adresgegevens van de woning die verdeeld wordt
 7. indien van toepassing, opgave van de aandelen die verdeeld worden
 8. kopie huwelijksvoorwaarden (indien van toepassing)

Woonden jullie samen? Dan heeft de notaris de volgende gegevens nodig:

 1. legitimatiebewijs en adres- en contactgegevens van beide partijen
 2. adresgegevens van de woning die verdeeld wordt
 3. de naam van degene aan wie de woning wordt toebedeeld
 4. de hoogte van de eventuele uitkoopsom, met specificatie daarvan
 5. de naam van degene die de kosten van de akte van verdeling betaalt
 6. opgave van de aandelen die verdeeld worden (indien van toepassing)
 7. kopie samenlevingscontract (indien van toepassing)
 8. kopie vaststellingsovereenkomst (indien van toepassing)

Wat kost een akte van verdeling?

De prijzen van een akte van verdeling lopen erg uiteen. Door Nederland heen variëren de prijzen van 867 euro tot 1973 euro. Een groot verschil! Kijk voor de goedkoopste notaris bij jou in de buurt op DeGoedkoopsteNotaris.nl en doe de vergelijking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *