‘Lage hypotheekrente: Moet ik oversluiten?’

Leestijd: 2 minuten

Op dit moment is de hypotheekrente ontzettend laag waardoor het gunstig is om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Met name voor starters die hun eerste huis kopen is een lage hypotheekrente voordelig, zij kunnen namelijk hun eerste hypotheek afsluiten en betalen daarover weinig rente. Mensen die in het verleden een hypotheek hebben afgesloten betalen vaak relatief veel rente omdat het rentetarief toen een stuk hoger lag. Deze groep mensen kan profiteren van de huidige lage hypotheekrente door een nieuwe hypotheek af te sluiten. Dit heet het oversluiten van een hypotheek.

Woning1024x768

Oversluitboete

Banken zijn vaak niet blij als klanten hun hypotheek oversluiten omdat ze minder verdienen dan verwacht, aldus Wegwijs. Hypotheekrentes staan namelijk voor een bepaalde periode vast en als klanten voortijds besluiten hun hypotheek over te sluiten, dan loopt de bank inkomen mis. Daarom leggen banken ter compensatie vaak een oversluitboete op aan mensen die hun hypotheek voor de vastgestelde periode willen oversluiten.

 

Besparen?

Thijs Rösken vertelde afgelopen najaar op DFT TV dat mensen niet meteen heel veel gaan besparen als ze hun hypotheek oversluiten. Ongeveer vier jaar na het oversluiten gaat het geld opleveren voor huizenbezitters. Daarnaast is het slim om te berekenen of het voor jou voordelig is om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Op DFTgeld.nl staat een tool waarmee je dat kunt uitzoeken. Als het aan de PVV ligt wordt de oversluitboete helemaal afgeschaft. Zij vinden namelijk dat banken dankzij de hoge rente al genoeg verdiend hebben, zo berichtte de Telegraaf in 2014.

 

Hypotheekakte doorhalen

Wil je geld besparen en je hypotheek oversluiten? Dan heb je een notaris nodig die een aantal notariële akten voor je opstelt. Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe hypotheekakte nodig voor de nieuwe hypotheek. Daarnaast is het nodig om de oude hypotheek ‘door te halen’ door middel van een royementsakte. Een royementsakte zorgt ervoor dat de hypotheek uit het register van het Kadaster gehaald wordt.

 

Notaris nodig

Het is eenvoudig om een notaris te vinden bij jou in de buurt. DeGoedkoopsteNotaris vergelijkt namelijk de tarieven van notarissen in heel Nederland. Hierdoor kan je zelf kiezen welke notaris de akten voor je opstelt voor het oversluiten van je hypotheek tegen een voordelig tarief. Ter vergelijking: de goedkoopste notaris in Nederland vraagt daar €479,-, terwijl de duurste notaris voor dezelfde akten €1065,- vraagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *