Nederland in top 5 stijging huizenprijs

Leestijd: 2 minuten

Stijging huizenprijs in Nederland niet de hoogste!

Het laatste kwartaal van 2021 is de zowel de prijs van nieuwbouw als bestaande bouw met bijna 19 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het kan echter nog gekker. In Tsjechië in dezelfde periode was dat percentage meer dan 25 procent.

In Europa staat Nederland in de top 5 van gestegen huizenprijzen. De gestegen inkomens en de lage hypotheekrente zijn naast de woning schaarste de oorzaken van de hoge huizenprijzen.

Aantal verkochte woningen

In 2021 is het aantal verkochte woningen met 3,2 % gedaald tov een jaar eerder. Wat echter opvalt is dat er in heel 2021 meer nieuwe woningen zijn verkocht sinds 2015.

Aanbod en vraag sluiten niet aan

Er wordt veel gezegd over dat er te weinig gebouwd wordt. Als je kijkt naar de verhouding tussen het aantal woningen en huishoudens dan is er idd een tekort. Dit is echter niet nieuw. Naast een tekort aan woningen past ook het aanbod niet bij de ontwikkeling van de bevolking. Op dit moment zoeken veel jongvolwassenen een (starters)woning . Echter er zijn de afgelopen jaren (2014 – 2021) juist veel grote woningen gebouwd. Niet het soort woning geschikt voor een starter. Daarnaast blijven ouderen juist langer thuis wonen. Hier door ontstaat er geen doorstroming en komen er weinig woningen vrij.

Hogere inkomens en lage rente laat huizenprijs stijgen

De afgelopen jaren is ons inkomen hoger geworden en de hypotheekrente gedaald. Zo kunnen  mensen steeds meer kunnen lenen en meer bieden op woningen. Dit drijft de gemiddelde prijs op. De woonlast in vergelijking met het inkomen is vrij constant is gebleven in de afgelopen acht jaar.
De lage hypotheekrente zorgde ook voor meer particuliere beleggers die investeren in een woning verkozen boven bijvoorbeeld sparen. Door de grote vraag naar huurwoningen hoeven beleggers niet bang te zijn voor leegstand.

Minder hypotheekakten bij notarissen

Het aantal akten dat notarissen in het eerste kwartaal hebben gepasseerd is met 5 procent afgenomen, zowel vergeleken met vorig kwartaal als met het eerste kwartaal van 2021. In totaal zijn afgelopen kwartaal 467.149 akten gepasseerd, tegenover ruim 492.322 in het eerste kwartaal vorig jaar en 560.139 in het laatste kwartaal van 2021.

Notarissen passeerden bijna 20 procent minder leveringsakten vergeleken met zowel het eerste als laatste kwartaal van 2021. De daling van het aantal hypotheekakten is het opvallends. Hypotheekadviseurs melden het afgelopen half jaar een toename van het aantal hypotheek aanvragen, maar dit vertaalt zich nog niet in een stijging bij notarissen.

Verwachting notarissen vastgoedmarkt

Ruim 46 procent van de notarissen verwacht weinig verandering in de vastgoedmarkt, ruim 22 procent van de notarissen verwacht – ondanks de moeilijke woningmarkt – een stijging en ruim 31 procent verwacht een afname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *