Trouwen in gemeenschap van goederen straks goedkoper?

Leestijd: 2 minuten

Minister Dekker van Rechtsbescherming komt vandaag met een wetsvoorstel waardoor stellen die in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen, dat kosteloos kunnen regelen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in plaats van bij de notaris. Stellen trouwen per 1 januari 2018 automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Wil je toch in algehele gemeenschap van goederen trouwen? Dan moet je dit tegen kosten laten opstellen bij de notaris. Daar brengt dit wetsvoorstel verandering in en maakt het dus goedkoper voor stellen die alles samen willen delen.

trouwen

Regels trouwen in algehele of beperkte gemeenschap van goederen

Het wetsvoorstel heeft te maken met een wijziging die per 1 januari 2018 in is gegaan. Je trouwt namelijk niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap van goederen. Dat is meer van deze tijd en bovendien hoeven stellen dan minder vaak naar de notaris om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Maar hoe zit het nou precies?

Trouw jij na 1 januari 2018?

Sinds 1 januari 2018 trouw je als stel niet meer standaard in algehele gemeenschap van goederen. Je bent dan automatisch in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Dat betekent dat alles wat je voor het huwelijk alleen hebt opgebouwd qua vermogen, bezittingen of schulden bij de oorspronkelijke eigenaar blijft. Als jij bijvoorbeeld al een koophuis had, dan word je niet automatisch een gezamenlijke eigenaar. Erfenissen en schenkingen (zowel voor als tijdens het huwelijk) die alleen voor jou zijn blijven ook van jou. Je hoeft dus geen kosten te maken voor de notaris om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Het betekent wel dat alle bezittingen en schulden die vòòr het huwelijk van jullie samen waren (én tijdens het huwelijk van jullie samen zijn) in de gemeenschap van goederen vallen.

getrouwd voor 1 januari 2018?

Als jij getrouwd bent voor 1 januari 2018 dan geldt dat automatisch alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van u en uw partner samen zijn. Je hebt er dan voor kunnen kiezen om huwelijkse voorwaarden te laten vastleggen. Dit is bijvoorbeeld verstandig als je een grote erfenis verwacht of als je een eigen bedrijf of veel eigen vermogen heeft.

Nieuw wetsvoorstel: Trouwen in algehele gemeenschap van goederen kosteloos vastleggen bij de ambtenaar van burgelijke stand.

Ga jij trouwen en willen jullie graag alles met elkaar delen? Dan komt dit wetsvoorstel voor jou goed uit. Je hoeft namelijk niet naar de notaris om vast te leggen dat jullie in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen. Je kunt dit kosteloos bij de ambtenaar van burgelijke stand doen. Dat scheelt je een hoop geld!

De verklaring kan tot uiterlijk één werkdag voor het huwelijk worden ingediend bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *