De stijgende lijn in de huizenmarkt nu in heel Nederland zichtbaar

Leestijd: 2 minuten

Het goede-huizenmarkt-nieuws blijft maar komen: het herstel zet door. Het gaat gestaag, maar er is nog steeds een stijgende lijn. Sterker nog, er zijn de meeste huizen verkocht in acht jaar! En niet alleen de randstad merkt dit, maar ook buiten de randstad komt de huizenmarkt weer op gang. Dit meldde de NVM. De crisis lijkt voorbij, want het aantal verkochte huizen ligt op hetzelfde aantal als voor de crisis. Hoera!

Tweedeling in de huizenmarkt

Lange tijd werd er gesproken over een tweedeling in de huizenmarkt. De markt trok vooral in de randstad aan, maar de rest van Nederland bleef achter. Nu zijn ook de landelijke gebieden aan de herstellende hand. De regio’s West-Friesland en Noord-Limburg verkochten 45 procent meer huizen dan vorig jaar.

Gewijzigde regels sinds 1 juli

De NVM verkocht  37.415 huizen in het tweede kwartaal van 2015. Dat was niet meer gebeurd sinds 2007. De huizenprijs is sinds de crisis omhoog gegaan met 8%. Dit komt vooral door de lage hypotheekrente en het vertrouwen van de consument dat langzaam maar zeker weer weer terugkomt. Daarnaast heeft de flinke toename in de huizenverkoop waarschijnlijk ook te maken met de aangepaste hypotheekregels die ingingen op 1 juli 2015. Deze regels waren nadelig voor de huizenkoper en hebben ervoor gezorgd dat veel huizenkopers voor 1 juli haast gezet hebben bij de aankoop van een huis.

Duurdere woningen

Voor de verkopers is het fijn dat de huizenprijzen toenemen, maar voor de kopers is het natuurlijk wat minder. Het is altijd fijn als je een huis voor een mooi prijsje kunt kopen. De gemiddelde huizenprijs ligt nu 8% hoger dan het dieptepunt in de crisis. Maar dat is nog steeds 12% minder dan de hoogtijdagen zeven jaar geleden. Voor verkopers is het daarom moeilijk om verder te zakken met hun huizenprijzen, omdat zij al snel blijven zitten met een restschuld. En je kunt je voorstellen dat 12% op een paar ton een flink bedrag is en het niet aantrekkelijk maakt voor verkopers om verder te zakken in de prijs.

Kosten notarissen

Is het jou gelukt om je droomhuis te vinden? Dan wordt het tijd voor een bezoekje aan de notaris. De notaris stelt een hypotheek- en leveringsakte op. De prijzen van deze aktes verschillen per notaris, omdat ze allemaal hun eigen prijzen mogen bepalen. Zo betaal je voor deze twee aktes samen Het is daarom slim om de prijzen te vergelijken op DeGoedkoopsteNotaris.nl. Je kunt dan gratis offertes opvragen van notariskantoren bij jou in de buurt en zo de goedkoopste notaris vinden.

 

1 reactie op “De stijgende lijn in de huizenmarkt nu in heel Nederland zichtbaar

  1. Weer zo’n jubelbericht over een tijdelijke piek in de verkopen. Wat is er zo geweldig aan stijgende huizenprijzen, terwijl de zeepbel nog niet voor de helft is leeggelopen? Allemaal dankzij marktverstorende factoren zoals lage rente, een veel te laag aanbod aan huurwoningen en exorbitante inkomensafhankelijke huursverhogingen.

    Met stijgende huizenprijzen wordt Nederland weer koploper hypotheekschulden en gaan Nederlanders weer veel uitgeven aan hun hypotheek, waardoor ze minder geld overhouden om de economie op gang te helpen. Het gevolg: de economische crisis wordt erger en huizenprijzen gaan straks nog harder naar beneden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *