Het is weer bijna vakantie, heeft u al een testament?

Leestijd: 2 minuten

Wat heeft een testament met de zomervakantie te maken? Veel mensen zullen er niet aan denken, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Stel dat u komt te overlijden tijdens uw vakantie, heeft u dan alles wel goed geregeld voor de nabestaanden? U kunt ervoor zorgen dat de nalatenschap goed wordt verdeeld als u dit heeft laten vastleggen in een testament bij de notaris. 

Waarom een testament?

Het opmaken van een testament kan verstandig zijn als u veel nalaat en als er veel nabestaanden in het spel zijn. Denk aan een partner, kinderen, broers en zussen. Als u niks laat vastleggen in een testament, dan bepaalt de wet wat er met de nalatenschap gebeurt. Als u graag een niet bloedverwant een deel wilt laten erven, dan gebeurt dit alleen als dit in een testament is opgenomen. Een testament kan ook bijdragen aan fiscaal voordeel, waarbij de hoeveelheid erfbelasting wordt beperkt. De notaris kan u hierover informeren. Een testament kan ook gebruikt worden om nabestaanden uit te sluiten van een erfdeel. Kinderen krijgen echter altijd een legitieme portie van de erfenis. Stel u woont samen, maar u heeft geen geregistreerd partnerschap, dan krijgt uw partner niks als u komt te overlijden. Door uw partner op te nemen in uw testament, kunt u dit voorkomen. Als u komt te overlijden, kunt u ook in een testament hebben vastgelegd wie de voogdij krijgt over uw kinderen.

Regel uw testament voor u op vakantie gaat

Als u alles goed geregeld heeft in een testament, kunt u met een gerust hart op vakantie. Mocht er iets gebeuren en u komt te overlijden, dan laat u alles netjes achter voor uw nabestaanden. Zeker als er sprake is van minderjarige kinderen, is het verstandig om een testament op te laten maken. U kunt voogdij opnemen in het testament, zodat er goed voor de kinderen wordt gezorgd als beide ouders er niet meer zijn. Bespreek wel eerst van tevoren met de aangewezen voogd of deze daar mee akkoord gaat.

Nog even samengevat

Het is dus verstandig om een testament op te laten maken voor u op vakantie gaat als u:

  • Samen woont, maar geen geregistreerd partner bent
  • Minderjarige kinderen heeft
  • Wilt nalaten aan niet bloedverwanten
  • U nabestaanden wilt uitsluiten van een erfdeel

Een notaris kan u helpen bij het vastleggen van de juiste zaken in een testament en u adviseren over de verschillende mogelijkheden.

De kosten voor een testament

Een testament is alleen rechtsgeldig als deze is opgemaakt door een notaris en staat ingeschreven in het Centraal Testamenten Register. De kosten voor het opmaken van een testament verschillen echter per notaris. Het is raadzaam om eerst de kosten te vergelijken per notaris. U kunt op DeGoedkoopsteNotaris.nl de notaris vergelijken op het opmaken van een testament voor 1 persoon of voor 2 personen (gelijkluidend). Vraag gratis een offerte aan en bekijk zo waar u het voordeligst uit bent. De prijzen variëren van nog net geen 200 euro tot meer dan 500 euro voor 1 testament.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *