Regels meefinancieren restschuld soepeler

Leestijd: < 1 minuut

De dalende huizenprijzen kunnen ervoor zorgen dat mensen achterblijven met een restschuld bij de verkoop van de woning. Een hypotheek krijgen voor een woning terwijl er een restschuld is lijkt lastig, maar dat hoeft niet zo te zijn. 

Consumenten die nu de woning niet willen verkopen, omdat zij bang zijn dat zij de hypotheek niet rond krijgen, hoeven zich niet zoveel zorgen te maken. De heer Noordervliet van de ING bank heeft al aangegeven dat zij de restschuld best mee willen financieren bij de aankoop van een nieuwe woning. Dit is bevorderlijk voor de woningmarkt en de restschuld is ook fiscaal aftrekbaar.

Soepele regels

De banken moeten zich wel houden aan de hypotheekregels, maar deze zijn sinds het begin van dit jaar versoepeld. Banken mogen in het geval van een restschuld, afwijken van de 105 procent van de waarde van de woning die lening maximaal mag zijn. Zo kan er bijvoorbeeld een hypotheek verstrekt worden van 115% van de waarde van de woning. Hierbij wordt wel de kanttekening gemaakt dat er getoetst wordt dat deze lasten te dragen zijn door de hypotheekaanvragers.

Voor de nieuwe hypotheek kan een hypotheekakte opgesteld worden bij de notaris. De notaris vergelijken op prijs en locatie helpt bij het vinden van de meest voordelige notaris in de buurt. In de meeste gevallen mag iemand zelf bepalen naar welke notaris er wordt gegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *