Een digitale erfenis, waar moet u aan denken

Leestijd: 2 minuten

Nederlanders zijn steeds meer online actief. Social media, online games en nog veel meer websites waarbij een eigen account aangemaakt kan worden. Ooit nagedacht over wat er met het account gebeurt als iemand komt te overlijden. De persoonlijke pagina’s verdwijnen niet en blijven in principe altijd bestaan. Misschien is er wel sprake van tegoeden op deze pagina’s. Heeft een nabestaande recht op de digitale erfenis?

Digitaal leven

digitale erfenisIn een testament kan iedereen vastleggen wat er met de erfenis moet gebeuren bij overlijden. Vaak wordt het virtuele bestaan hier niet in opgenomen. Nabestaanden weten vaak ook niks af van de online accounts en kunnen dan zaken (materieel en immaterieel) mislopen. Als er sprake is van een profiel op een website kan deze niet zomaar verwijderd worden. Zonder wachtwoord kan er immers niet ingelogd worden. Misschien staan er wel foto’s en berichten online waar emotionele waarde aan wordt gehecht, hoe worden deze dan van het internet gehaald?

Wat u nu al kunt doen

De digitale erfenis regelen is nu al mogelijk op verschillende manieren. Zo kan dit via websites waarbij wachtwoorden en een aangewezen personen kunnen worden opgeslagen. Er zijn ook al apps ontwikkeld waarbij de digitale erfenis veilig gesteld kan worden. In Nederland is dit nog in de ontwikkeling. Wat u nu kunt doen is de wachtwoorden en bijbehorende account op papier zetten en deze lijst thuis bewaren of bij iemand anders veilig bewaren. Leg de digitale erfenis bij de notaris vast. Het is niet vanzelfsprekend dat de notaris u attent maakt op het vastleggen van de digitale erfenis, vraag hier dus zelf om. Een voordeel van internet: u kunt ook alvast een online afscheidsboodschap opnemen in de digitale erfenis.

Door dit van tevoren te regelen kunnen nabestaanden makkelijk de digitale erfenis afwikkelen. U weet dan zeker dat ook online tegoeden bij de juiste mensen terecht komen en dat uw online pagina’s eindigen zoals u dat wilt. De notaris moet dit voor u in orde maken. De tarieven voor het opstellen van een testament verschillen behoorlijk. De notaris vergelijken helpt u bij het vinden van een goedkope notaris in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *