Aantal opgerichte bv’s meer dan verdubbeld sinds lancering flex-bv’s

Leestijd: 2 minuten

De nieuwe vereenvoudige bv-vorm, de flex-bv, is een ongekend succes. In het eerste half jaar sinds de lancering  op 1 oktober komen er gemiddeld ruim twee keer zoveel aanvragen binnen voor oprichtingsakte van een besloten vennootschap. Daardoor zijn er in de eerste zes maanden gemiddeld 5000 flex-bv’s opgericht. Sinds 1 oktober zijn dit ruim 30.000 nieuwe bv’s. Dat blijkt uit cijfers van de onafhankelijke vergelijkingssite voor notarissen DeGoedkoopsteNotaris.nl en een rondgang bij ruim vijfentwintig notariskantoren. Dit beeld wordt bevestigd door cijfers over het aantal oprichtingen van de Kamer van Koophandel.

 

Sinds 1 oktober 2012 is het oprichten van een bv een stuk eenvoudiger geworden. Belangrijkste wijziging is dat er geen startkapitaal van 18.000 euro meer nodig is. Hierdoor is het ook voor risicovolle ondernemingen eenvoudiger geworden om een bv op te richten, waardoor naar verwachting het aantal faillissementen zal toenemen.

In de maanden voor de introductie van de flex-bv kwamen er maandelijks ongeveer 300 aanvragen voor de oprichting van een bv binnen bij DeGoedkoopsteNotaris.nl. Sinds de introductie van de flex-bv zijn er dat er gemiddeld bijna 700 per maand. Veel ondernemers die al een besloten vennootschap hebben, maken de gang naar de notaris om het verplichte aandelenkapitaal van 18.000 euro uit hun bv te halen.

Ook de statistieken van de Kamer van Koophandel laten een florissante start van de vereenvoudigde bv-vorm zien. In de eerste zes maanden worden er per maand gemiddeld 5000 flex-bv’s per maand opgericht. In de periode daarvoor waren dat er gemiddeld 2000 per maand. Afgelopen maand maart werden er 5494 bv’s opgericht, zo blijkt uit cijfers van de KvK.

Notarissen veel drukker

Ruim drie kwart van de notariskantoren geeft aan het flink drukker te hebben met het oprichten van bv’s. Zo blijkt uit een rondgang bij 25 notariskantoren van DeGoedkoopsteNotaris.nl. Vrijwel alle notarissen noemen het afschaffen van het verplichte startkapitaal van 18.000 euro de voornaamste reden van het succes van de versoepelde bv. Peter Ruys van DeGoedkoopsteNotaris.nl: ‘Doordat je vooraf 18.000 euro op tafel moest leggen, kozen veel starters voor een andere bedrijfsvorm. Nu deze eis is weggevallen, is de bv plots een veel aantrekkelijkere optie geworden. Je bent als ondernemer immers maar heel beperkt aansprakelijk in een bv. ‘

Eenvoudiger

Sinds 1 oktober is het oprichten van een bv een stuk eenvoudiger geworden. Naast het verplichte startkapitaal van 18.000 euro, is ook de verplichte bank- en accountantsverklaring komen te vervallen. Ook zijn een aantal regels versoepeld waardoor het voor de ondernemer veel makkelijker is geworden. Het doel van de versoepeling is om de administratieve lasten te verlichten en het Nederlandse bedrijfsleven internationaal weer aantrekkelijker te maken.

Ruys ziet echter ook enig risico: ‘Nu de drempel een stuk lager is geworden, is het ook voor risicovolle ondernemingen gemakkelijker geworden een bv op te richten. Naar verwachting zal het aantal faillissementen dan ook flink stijgen de komende periode’.

Verschillen in tarieven oprichting flex-bv

Een bv oprichten kost gemiddeld 950 euro. De verschillen tussen de tarieven van de notarissen lopen fors uiteen. Zo vraagt de goedkoopste notaris in Zeewolde  376 euro, terwijl de notaris in Roosendaal 1359 euro vraagt. Een verschil van bijna 1000 euro. Het loont dus om notaristarieven te vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *