Belastingtips na oversluiten hypotheek!

Leestijd: 2 minuten

Vanwege de lage rente sluiten meer mensen hun hypotheek over. Dit blijkt uit cijfers van HDN, Hypotheek Data Netwerk. Echter als u minder hypotheekrente betaalt kunt u ook minder hypotheekrente aftrekken bij de belastingaangifte. Het is dan ook belangrijk om de voorlopige aanslag aan te passen na het oversluiten van een hypotheek. Zo voorkomt u dat u moet terugbetalen.

Belangrijk om te doen bij oversluiten hypotheek!

1: Pas de voorlopige aanslag meteen aan

Door het oversluiten van uw hypotheek naar een lagere rente ontvangt u ook een lagere hypotheekrenteaftrek. Dit heeft gevolgen voor de voorlopige aanslag. Het is verstandig de voorlopige aanslag gelijk aan te passen zodra de hypotheek is overgesloten. Doet u dit niet dan kan het zijn dat u maandelijks te veel geld ontvangt en dit later moet terugbetalen. De voorlopige aanslag is zelf eenvoudig aan te passen. Zie hiervoor www.belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag .

2: Oversluitkosten aftrekbaar?

Wanneer u uw hypotheek oversluit bij dezelfde óf een andere geldverstrekker met u oversluitkosten betalen. Dit zijn kosten voor het regelen van de oversluiting. Denk aan kosten voor een taxatie, notariskosten of kosten voor NHG (Nationale Hypotheek Garantie. Deze kosten zijn aftrekbaar bij een belastingaangifte.

3: Boeterente aftrekbaar van belasting?

Daarnaast is er ook vaak een boeterente verschuldigd als u wenst over te sluiten. U moet uw huidige geldverstrekker een vergoeding betalen voor de misgelopen rente. Deze boeterente betaal je zowel bij het overstappen naar een andere geldverstrekker als bij het oversluiten bij je huidige geldverstrekker. De boeterente is meestal aftrekbaar van de belasting. Betaalt u de boeterente in één keer, dan is deze aftrekbaar over het jaar waarin de boeterente is betaald. Betaalt u niet in 1 keer maar gedurende de looptijd van uw hypotheek dan is de rente jaarlijks aftrekbaar.

4: Wat is er mogelijk bij een verhoging van uw hypotheek?

Verhoogt u bij oversluiten de hypotheek dan is deze onder voorwaarden nog steeds aftrekbaar van de belasting. De voorwaarden zijn; de verhoging wordt gebruikt voor uw eigen woningen u lost uw hypotheek binnen 30 jaar af, waarbij u elk jaar een bepaald bedrag aflost.

Vergelijk notariskosten voor het oversluiten van uw hypotheek en bespaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *