Buy-to-let beleggers aan banden gelegd

Leestijd: 2 minuten

Grote beleggers die massaal woningen opkopen om te verhuren waardoor particuliere woningzoekenden steeds naast het net vissen. Het is een groot probleem in steden als Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Daarom pleiten de steden voor meer juridische mogelijkheden om stappen te ondernemen.

De opkooppraktijken van grote beleggers zorgen al langere tijd voor problemen op de woningmarkt. In Amsterdam valt inmiddels één op de vijf verkochte huizen in handen van zogenaamde buy-to-let beleggers.

Daarom diende demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een wetsvoorstel in voor opkoopbescherming. Hiermee kan worden voorkomen dat beleggers betaalbare woningen opkopen, met als doel de woningen te verhuren. De maatregel verbetert de positie van starters en doorstromers op de woningmarkt doordat zij niet meer hoeven te concurreren met beleggers.

Geen verkoop aan beleggers

Het wetsvoorstel is een mooie stap in de goede richting, maar vormt nog geen definitieve oplossing voor het probleem. De huidige termijn waarvoor het wetsvoorstel bescherming biedt is drie jaar. De wethouders van de steden in kwestie vinden dit te kort omdat de krapte op de woningmarkt niet binnen drie jaar is opgelost.

De wethouders pleiten dan ook voor een versie van de maatregel zonder tijdslimiet. Zo loopt men niet het risico dat de woning na drie jaar alsnog aan een belegger wordt verkocht.

Notaris vinden

Gaat u in 2021 een woning kopen? Dan feeft u een hypotheek- en leveringsakte nodig. Vergelijk op deGoedkoopsteNotaris.nl de verschillende notaristarieven. Notarissen bepalen hun eigen tarieven. Daardoor is de ene notaris een stuk duurder dan de andere. Duurder betekent niet per se beter. Daarom is het verstandig om bij het kiezen van de notaris naar de klantbeoordelingen te kijken. Het vinden van de juiste notaris is heel eenvoudig:

  1. Selecteer de akte(s) die u nodig heeft op deGoedkoopsteNotaris.nl 
  2. Vergelijk de notarissen op basis van prijs, afstand én klantbeoordeling
  3. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van de geselecteerde notaris(sen).

Door te vergelijken bespaart u al snel honderden euro’s op de notariskosten. Dat geld kunt u weer mooi gebruiken voor de nieuwe woning!

Bron: Radar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *