Terughoudendheid bij ‘Skypetestamenten’

Leestijd: 2 minuten

De spoedwet voor het online laten passeren van zogenaamde ‘skypetestamenten’ leek een ideale oplossing in deze coronatijden. Het gebrek aan duidelijke richtlijnen zorgt echter voor veel vragen en onduidelijkheid. Dit resulteert in terughoudendheid bij notarissen. Het EPN (de specialistenvereniging van erfrechtnotarissen) heeft hierop een protocol opgesteld voor het online opmaken voor een testament.

“Iedereen heeft het recht een testament op te stellen” aldus persnotaris Autar van het EPN. In deze onzekere tijden wil iedereen zijn zaken goed op orde hebben. Helaas zijn het juist de meest kwetsbare mensen die hiervoor niet naar de notaris kunnen. Wanneer je in quarantaine zit, in een verpleeghuis woont of valt onder de risicogroep zit een bezoekje aan de notaris er logischerwijs niet in. Gelukkig is hiervoor een nieuwe spoedwet opgesteld. Het tekenen van een testament kan nu – indien noodzakelijk- ook online gebeuren. Het zogenaamde ‘Skyptestament’

Veel onduidelijkheid Skypetestament

Tot voor kort was het verplicht om een akte altijd persoonlijk bij de notaris te ondertekenen in verband met de geldigheid. Dankzij de spoedwet mag dit bij bepaalde aktes nu dus ook middels een online verbinding. Er bestond echter veel onduidelijkheid over hoe notarissen dit het beste konden aanpakken. Als gevolg reageerden veel notarissen terughoudend op de uitvoering van skypetestamenten.

Protocol voor online passeren

Het EPN wilde dit oplossen door een protocol op te stellen voor het online passeren. Autar: “Dit protocol helpt notarissen om vast te leggen op welke wijze het testament tot stand gekomen is, zodat later in juridische procedures kan worden aangetoond dat alle zorgvuldigheidseisen in acht genomen zijn.”

Op deze manier probeert EPN meer duidelijkheid en zekerheid te creëren voor notarissen. Naar verwachting zal dit protocol een belangrijke richtlijn voor rechters vormen.

Testament afsluiten? Op deGoedkoopsteNotaris.nl vind u eenvoudig en snel een notaris bij u in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *