Oversluiten hypotheek: topdrukte bij notaris

Leestijd: 4 minuten

Het is gekte op de huizenmarkt. Terwijl de huizenprijzen nog nooit zo hoog zijn geweest, is de hypotheekrente lager en daardoor aantrekkelijker dan ooit! Hoewel het kopen van een huis in deze omstandigheden een goede afweging van voor- en nadelen vergt, zorgt deze lage rente toch voor topdrukte in notarisland. De oorzaak? Men gaat in grote getale over tot het oversluiten van de hypotheek.

Het overgrote merendeel van de notarissen geeft aan een grote stijging te zien in afspraken voor het oversluiten van een hypotheek. Dat blijkt uit een kleine rondgang van DeGoedkoopsteNotaris.nl langs bijna honderd notariskantoren.

Uit cijfers van DeGoedkoopsteNotaris.nl blijkt een stijging in het aantal aanvragen van bijna 90% ten opzichte van vorig jaar maart. En een stijging van ruim 20% ten opzichte van vorige maand. Dit is bijna een verdubbeling! Maar waar komt deze plotselinge stijging vandaan?

Massaal aan het oversluiten

Jaren geleden was de rente een stuk hoger. De afgelopen jaren is de rente die men betaalt voor een hypothecaire lening langzaam blijven dalen. Dit betekent dat wie zijn hypotheek een tijd geleden heeft afgesloten waarschijnlijk een veel hogere rente betaalt dan de hypotheekrente van nu.

De huidige drukte is ontstaan omdat men lang heeft gewacht met het oversluiten van de hypotheek omdat de rente wellicht nog verder zou dalen. De daling van de hypotheekrente staat nu zo goed als stil en begint langzaam weer aan het trekken. Dit betekent dat veel aanvragen tot oversluiten zijn blijven liggen tot nu: het moment dat de rente op zijn laagst lijkt.

Men vraagt zich daarom nu veel af: is het voor mij ook handig nu mijn hypotheek over te sluiten? Dit hangt af van uw situatie. Het oversluiten van een hypotheek kost namelijk geld omdat u uw oude geldverstrekker (uw bank) een boete moet betalen voor het eerder beëindigen van de overeenkomst. Toch kan het oversluiten van uw hypotheek nu lonend zijn. De hypotheekrente is dusdanig gedaald dat de boete die u betaalt voor het oversluiten van de hypotheek, mogelijk al snel kan worden bespaard op uw nieuwe, goedkopere hypotheek.

Waarom is de hypotheekrente zo laag?

Waar men in de tijden van corona verwachtte dat het wellicht rustiger ging worden op de notariskantoren draaien ze hierdoor nog op volle toeren. Maar waarom is de hypotheekrente nu zo laag?

Er zijn veel zaken van invloed op de hoogte van de hypotheekrente. Van grote invloed is de Euribor-rente. Dit is de rente waartegen de banken geld kunnen lenen. Als deze rente laag is, kunnen banken ook leningen met lage rente aanbieden. De Euribor-rente wordt bepaald door de Europese Centrale Bank (ECB). Deze verlaagt de rente ter stimulatie van de economie wanneer dit nodig is.

Dat de ECB ervoor kiest in 2020 de rente te drukken komt door de onzekerheid van de huidige wereldeconomie. Zo spelen de handelsoorlog tussen de VS en China, en hiernaast de Brexit, hier een rol in.

Een andere reden is dat de concurrentie op de hypotheekmarkt sterk is toegenomen. Er zijn steeds meer geldverstrekkers. Banken moeten hun rente dus zo laag mogelijk houden om ze niet te verliezen aan een concurrent.

Extra aflossen

Niet alleen de hypotheekrente is zeer laag. Ook de spaarrente is bij de meeste banken bijna gelijk aan nul. In sommige gevallen is er zelfs sprake van een negatieve rente en moet er betaald worden voor het stallen van spaargeld. Mensen zijn daarom opzoek naar alternatieven voor sparen. Een vaak genoemde optie is dan vaak extra aflossen op de hypotheek. Dit is niet altijd het beste idee.

Door de huidige lage rente loont het aflossen van uw hypotheek op het moment minder, dan wanneer u een hogere rente hebt op uw hypotheek. Ook is het risicovol al het spaargeld meteen in de woning te stoppen. Het is heel lastig geld uit de woning te krijgen zonder deze te verkopen. U heeft dan dus wellicht geen toegang tot een bedrag dat u op dat moment nodig heeft, omdat het in de woning zit. Denk hierom altijd goed na of en hoeveel van uw spaargeld u in uw woning stopt, ook nu u weinig verdient met sparen.

Corona en de hypotheekrente

De invloed die het coronavirus zal hebben op de hypotheekrente is nog onzeker. Er gaan verschillende voorspellingen rond over of het virus de rente zal laten stijgen, of juist laten dalen.

Hoewel de daling van de hypotheekrente bijna tot stilstand is gekomen en de rente bij sommige banken zelfs is gestegen, kan corona hier wellicht nog verandering in brengen. Zoals hierboven genoemd zorgt onzekerheid in de wereldeconomie voor het verlagen hypotheekrente. De onzekerheid die corona meebrengt heeft wellicht hetzelfde effect.

Aan de andere kant ziet men ten tijde van de coronacrisis juist een toename aan hypotheekrente. Banken zouden vrezen voor fiscale onzekerheden en willen daarom de rente, en hierdoor hun inkomsten, niet verder verlagen. Hiernaast zijn de weken sinds het begin van de crisis een recordaantal hypotheekaanvragen gedaan. Hoewel dit grotendeels gaat over de oversluitingen is er ook duidelijk een stijging te zien in de aanvraag van nieuwe hypotheken. Het is niet duidelijk in welke mate de stijging het gevolg is van de coronasituatie, of van de stijging van de hypotheekrente.

Hypotheek oversluiten en corona

In de tijden van corona heerst bij veel mensen de vraag: kan ik nog gewoon naar de notaris? Als u uw hypotheek wilt oversluiten in tijden van corona kunt u nog gewoon bij de notaris terecht. Waarschijnlijk gaat een deel van het proces via de telefoon of online, bijvoorbeeld door middel van Skype, Facetime of Watsapp bellen. Voor het tekenen van de akte is het nog wel nodig naar het kantoor te komen. De notariskantoren volgen de maatregelen rondom corona en de kantoren zijn ingericht volgens de RIVM richtlijnen. Bent u niet in staat naar het kantoor toe te komen, neem dan contact op met uw notaris. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *