Starters sluiten juist nu hypotheek

Leestijd: 2 minuten

Wie denk dat de woningmarkt stil is komen te liggen vanwege de coronacrisis, die heeft het goed mis. In maart werden er maar liefst twee keer zo veel hypotheken aangevraagd als vorig jaar. Ook april ziet er veelbelovend uit. De reden? Mensen besluiten in grote getale hun huidige hypotheek over te sluiten én de huidige situatie biedt starters juist kansen.

Het zijn vreemde tijden. Nu we allemaal afstand proberen te houden, vragen de meest normale zaken ineens een flinke portie improvisatietalent. Een voorbeeld? Het bezichtigen van een woning. Volgens de richtlijnen van makelaarsvereniging NVM mogen maar twee mensen tegelijk bezichtigen, is de eigenaar van de woning niet thuis en worden deurklinken en trapleuningen voor elke bezichtiging gedesinfecteerd.

Videobellen met de makelaar

Daarnaast zijn er ook tal van initiatieven om het fysieke contact tot een minimum te beperken. Een videogesprek, een bezichtiging via Facebook of een volledige VR (virtual reality) rondleiding: corona haalt de creativiteit in veel makelaars naar boven.

Mogelijkheden hypotheek voor starters

Hoewel het aantal bezichtigingen flink is gedaald, zijn de kijkers die wél komen bezichtigen een stuk serieuzer. Daardoor blijft het aantal woningen dat verkocht wordt vrij stabiel.

Frappant voorbeeld: nu buitenlandse expats en grote investeerders het aankopen van een nieuwe woning tijdelijk op een laag pitje hebben staan, ontstaat er ineens ruimte voor de starter. Verkopers beseffen zich maar al goed dat dit geen tijd is om exorbitant hoge prijzen te vragen. De prijzen die gevraagd worden zijn momenteel een stuk reëler, daarom grijpen veel starters juist nu hun kans.

Oversluiten hypotheek

Toch zijn starters niet de enige reden voor de enorme drukte bij hypotheekverstrekkers. Een groot deel van de huidige woningeigenaren besluit om hun hypotheek over te sluiten in verband met de lage hypotheekrente. Volgens cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) lag het totaal aantal hypotheekaanvragen in maart bijna twee keer zo hoog als in dezelfde maand in 2019. Starters vroegen zo’n 40% meer hypotheken aan dan in dezelfde periode vorig jaar. Onder de oversluiters lag het aantal nieuwe hypotheken zelfs drie keer zo hoog ten opzichte van maart 2019.

Gevolgen crisis voor woningmarkt

Ondanks de enorme stijging in het aantal hypotheekaanvragen, verwachten economen dat de crisis ook hier voelbaar gaat zijn. Hoe dat er uit komt te zien, dat is voorlopig nog even koffiedik kijken.

Woensdag publiceren het CBS en Kadaster de nieuwste cijfers over de woningmarkt.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *