Ruben Nicolai presenteert ‘de Erfgenaam’

Leestijd: 2 minuten

Stelt u zich voor: de deurbel gaat. Zodra u de deur opendoet staat daar iemand die vertelt dat een zeer vermogend familielid – van wiens bestaan u niet op de hoogte was – is overleden. De enige erfgenaam? Dat bent u!

Bron: RTL4

Dat is – met een beetje geluk – precies wat er straks gebeurt in het nieuwe RTL 4-programma ‘de Erfgenaam’. Presentator Ruben Nicolai gaat samen met deskundige Klaas Zondervan ( erfrechtelijk genealoog ) op zoek naar de rechtmatige erfgenamen van onbekende nalatenschappen.

Geen erfgenaam bekend

Die onbekende nalatenschappen komen vaker voor dan men denkt. In Nederland zijn er ieder jaar honderden erfenissen waarbij er geen erfgenamen bekend zijn. Wanneer dit gebeurt, voert de notaris een erfgenamenonderzoek uit. Maar ook dat levert niet altijd resultaat op. De erfenissen waarbij geen erfgenamen bekend zijn, worden beheerd door het Rijksvastgoedbedrijf. Deze gegeven zijn allemaal terug te vinden in een online databank: de consignatiekas.

Eventuele erfgenamen kunnen tot 20 jaar na dato aanspraak maken op een erfenis. Kunt u aantonen dat u rechthebbende bent, dan is het mogelijk dat u de erfenis alsnog ontvangt.

Ongeclaimd

Ook het Rijksvastgoedbedrijf voert nog een erfgenamenonderzoek uit. Vindt het Rijksvastgoedbedrijf geen erfgenamen of is het saldo van de nalatenschap is te laag om de nalatenschap af te handelen? Dan wordt de erfenis omgezet in geld en gestort in de consignatiekas van het ministerie van Financiën. Hier blijft het 20 jaar beschikbaar voor rechthebbenden.

Als een erfenis na twintig jaar nog steeds niet is geclaimd, dan wordt het eigendom van de Staat. Op dat moment kan men geen aansprak meer maken op de erfenis.

Testament opstellen

Om dit soort situaties te voorkomen en een goede afwikkeling van uw nalatenschap te garanderen, is het aan te raden om een testament op te stellen. Hierin kunt u zelf vast laten leggen wie uw erfgenamen zijn en wat u aan hen achterlaat.

Bent u op zoek naar een notaris die u kan helpen bij het opstellen van een testament? Wij helpen u graag verder! Zo vindt u eenvoudig en snel een notaris bij u in de buurt.

De Erfgenaam is vanaf dinsdag 10 maart bij RTL 4 te zien.

2 reacties op “Ruben Nicolai presenteert ‘de Erfgenaam’

  • Goedemiddag,

   U heeft helemaal gelijk. Helaas lijken de plannen omtrent ‘de Ergfenaam’ te zijn gewijzigd. Verdere informatie is hier echter niet over gegeven. Mochten we meer te weten komen, dan zullen we een update plaatsen.

   Vriendelijke groet,
   Emma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *