Wat houdt een ik-opa of ik-oma testament in?

Leestijd: 2 minuten

Bij het opstellen van een ik-opa-testament stelt u uw kinderen aan als legataris of erfgenaam en verbindt aan die erfstelling een last. Dit houdt in dat uw kind aan zijn kinderen (dus uw kleinkinderen) een bepaald bedrag moet betalen. U bepaalt namelijk dat uw kleinkind een schuldvordering erft op zijn ouder. Deze schuldvordering kan uw kleinkind pas opeisen als zijn ouder is overleden.

Wanneer stelt u een ik-opa testament op?

Het opstellen van een ik-opa of ik-oma testament is vooral zinvol als u kinderen heeft die er financieel goed voorstaan en zelf aan successieplanning doen. Er wordt namelijk erfbelasting bespaart door de kleinkinderen mee te laten erven. U voorkomt hiermee een dubbele heffing van erfbelasting wegens dubbele vererving.
De vrijstelling van erfbelasting bedraagt in 2019 voor kinderen € 20.616. Wat veel mensen niet weten is dat deze vrijstelling ook voor kleinkinderen geldt. Middels het ik-opa en ik-oma testament bespaart u belasting. Dit is zeker interessant als er meerdere kleinkinderen zijn.

Advies van de notaris

U mag van een notaris verwachten dat deze, bij het opstellen van zo’n testament, goed nagaat op welke manier het vorderingsrecht aan uw kleinkinderen wordt toegekend. Indien u al iets dergelijks heeft opgenomen in uw testament is het raadzaam om dit in verband met vernieuwde regelgeving te laten controleren door de notaris.
Wilt u meer weten over het opnemen van uw kleinkinderen in uw testament neem dan contact op met een notaris bij u in de buurt. Zij zullen u hierover graag adviseren.
Bent u nog opzoek naar een geschikte notaris? Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u notariskantoren door heel Nederland vergelijken en vrijblijvend een aantal offertes aanvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *