Een samenlevingscontract opstellen, wat voor jullie?

Leestijd: 2 minuten

Je bent al een tijd samen met je partner en wilt nu gaan samenwonen. Jullie brengen allebei verschillende bezittingen mee naar het nieuwe huis. Je kan een samenlevingscontract aangaan, maar wat houdt dit precies in?

Samenlevingscontract

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een contract waarbij er afspraken schriftelijk worden vastgelegd, zoals persoonlijke dingen voor jou en voor jouw partner maar ook gezamenlijke beslissingen. Het contract komt vaak neer op financiële zaken en/of je persoonlijke bezittingen.

Waarom een samenlevingscontract?

In het samenlevingscontract kan je vaststellen wie welke inkomsten meebrengt in het huishouden. Er wordt ook vastgelegd welke bezittingen van wie zijn. De reden dat je een samenlevingscontract wordt opgesteld is om mogelijke conflicten te voorkomen.

Onthouden bij samenlevingscontract?

Je kan een samenlevingscontract pas laten opstellen bij de notaris als je boven de 18 jaar bent. Een samenlevingscontract werkt anders dan een geregistreerd partnerschap of een huwelijk. Bij een samenlevingscontract moet je het papierwerk zelf regelen en zal de wet zich er niet mee bemoeien.

Wat te doen als je partner komt te overlijden?

Als je een samenlevingscontract aangaat, word je automatisch erfgenaam van jouw partner. Hierbij is wel een testament nodig. Het is daarom belangrijk dat je in het contract goed aangeeft welke beslissingen er worden genomen over je bezittingen na het overlijden van je partner.

Checklist samenwonen?

Hieronder nog een aantal dingen die je moet onthouden voor je gaat samenwonen:

  • Wat is je partner zijn/haar rol als hij/zij bij jou in het huis komt wonen die jij al bezit?
  • Wordt de woning wel of niet gezamenlijk eigendom?
  • Bespreek de gevolgen van het uit elkaar gaan

Je kunt afspraken maken in het samenlevingscontract over bovenstaande dingen.

Hulp nodig?

Notarissen bepalen allemaal hun eigen tarieven voor het opstellen van een samenlevingscontract. Vergelijk hier de notarissen en kom erachter welke het voordeligst is voor jou. Mocht je hierna nog vragen hebben over het samenlevingscontract dan kan je altijd contact opnemen met ons op 088 2424 611.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *