De aflossingsvrije hypotheek, helemaal niet meer zo voordelig!

Leestijd: 2 minuten

Wanneer je tegenwoordig als koper een hypotheek afsluit kan je voor een aflossingsvrije hypotheek geen renteaftrek meer krijgen. Mocht je echter al een aflossingsvrije hypotheek hebben dan kun je deze wel verlengen of oversluiten tegen dezelfde fiscale voorwaarden. Maar is dit eigenlijk wel zo voordelig of slim?

 Aflossingsvrije hypotheek

Verlagingen in rentes

Met een aflossingsvrije hypotheek los je tijdens de looptijd niks af. Dit betekent dat je na bijvoorbeeld een looptijd van 30 jaar het volledige bedrag moet aflossen wat dan nog open staat.

Afgelopen week hebben veel banken de rentes verlaagt voor de annuïteiten- en lineaire hypotheken. Echter ze hebben niets verandert aan de rentes voor de aflossingsvrije hypotheken. Het verschil in rente met hypotheken die wel afgelost worden wordt zo groter.

 

Aflossingsvrije hypotheek duurder

Maar waarom is een aflossingsvrije hypotheek eigenlijk duurder? Dit komt doordat een aflossingsvrije hypotheek meer risico met zich meebrengt voor de bank. Daarom betaal je een hogere rente. Het voordeel voor jou is dat je maandelijkse lasten lager zijn, omdat je de hypotheek nog niet aan het afbetalen bent. Je betaalt alleen rente.

Wanneer je na 30 jaar te weinig spaargeld hebt om de hypotheek aflossen, is er een probleem. Je zal een nieuwe hypotheek moeten afsluiten, waar de bank in veel gevallen niet direct voor open staat, omdat je waarschijnlijk al de pensioen gerechtigde leeftijd hebt bereikt. Je ontvangt ook geen rente-aftrek meer aangezien je hier maar 30 jaar recht op hebt. Als je überhaupt een nieuwe hypotheek verstrekt krijgt, zal deze een stuk duurder zijn.

Hypotheken waar je jouw schuld maandelijks aflost, vinden banken gewoonweg veiliger. Hierdoor belonen de banken je met een lagere rente dan bij een aflossingsvrije hypotheek.

Daarnaast moeten banken zich ook aan de nieuwe hypotheekregels houden en nemen ze zo vast een voorschot op de extra kosten om aan deze nieuwe regels te voldoen.

 

Hypotheek oversluiten

Ga jij je hypotheek oversluiten en heb je nog een notaris nodig? Kijk dan op DeGoedkoopsteNotaris.nl voor de meest actuele tarieven van notarissen in de buurt voor het oversluiten van een hypotheek.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *