5 Tips voor het oversluiten van je hypotheek

Leestijd: 2 minuten

Momenteel is  de hypotheekrente historisch laag.  Veel huizenbezitters met een hypotheek waarvan de rente nog meerdere jaren vast staat, profiteren hier niet van. Je hypotheek oversluiten kan een aantrekkelijke optie zijn maandelijks veel geld te besparen. Houd er wel rekening mee dat er veel geregeld moet worden als je gaat oversluiten. Hieronder geven we je vijf tips die het gemakkelijker maken.

huizenmarkt

#1 Begin op tijd

Het oversluitproces kan redelijk wat tijd in beslag nemen. Helaas is het allemaal niet binnen twee weken geregeld. Om jezelf heel wat stress te besparen, raden we je aan rekening te houden met een periode van drie maanden voor het gehele oversluitproces. Let er ook op dat je je keuze gemaakt hebt voordat je het nieuwe renteaanbod van je huidige geldverstrekker ontvangt.

 

#2 Vraag de aflosnota op

Voor het oversluiten van je hypotheek heb je een aflosnota nodig. In deze nota staat informatie over je resterende hypotheekschuld en de eventuele boeterente. Zo kan je berekenen of je daadwerkelijk voordeliger uit bent wanneer je gaat oversluiten.
Voor je eigen administratie kan je een pro forma aflosnota opvragen bij je geldverstrekker. Voor het oversluiten vraagt de notaris de finale aflosnota aan. De aflosnota moet uiterlijk één week, maar niet eerder dan twee maanden, voor de datum van aflossen bij de geldverstrekker door de notaris worden ingediend. Ondanks dat dit nog één week van tevoren kan, raden wij je aan dit eerder te doen. De geldverstrekkers zijn namelijk vaak lang bezig met het verwerken. Vraag dus tijdig offertes aan bij notarissen voor het opstellen van de akte voor het oversluiten van je hypotheek.

 

#3 Nationale Hypotheek Garantie

Het oversluiten van je hypotheek met NHG is vrij eenvoudig. Echter, wil je een hypotheek zonder NHG oversluiten naar een hypotheek met NHG, dan komt daar iets meer werk bij kijken. Ook is het belangrijk dat je wel aan de juiste voorwaarden voldoet.

 

#4 Taxatierapport of WOZ-waarde

Het is niet in alle gevallen verplicht om een nieuw taxatierapport op te laten maken. Bij een hypotheek met NHG is dit wel altijd het geval. Ook wanneer het niet verplicht is, is het opmaken van taxatierapport wel verstandig. Doordat geldverstrekkers minder risico lopen met een taxatierapport dan met een WOZ-waarde kunnen ze je een lagere rente aanbieden.

 

#5 Vergelijk ook de voorwaarden

Laat je niet verleiden door de laagste rente alleen. Een hypotheek met de laagste rente is natuurlijk mooi meegenomen, maar kijk goed naar de voorwaarden van de geldverstrekker en de hypotheekvorm. Misschien ben je op de lange termijn wel voordeliger uit bij een andere verstrekker of met een ander soort hypotheek

 

Op de website van hypotheek24.nl kun je eenvoudig en snel alle hypotheken vergelijken en zelf eenvoudig een hypotheek oversluiten.
Benieuwd naar de notariskosten voor het oversluiten van je hypotheek. Op de DeGoedkoopsteNotaris.nl kun je  alle notaristarieven vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *