Hypotheek oversluiten, besparen op je maandlasten!

Leestijd: 2 minuten

De actuele hypotheekrente ligt bijzonder laag, zelfs onder de 2%. Dit is dus het moment om een (nieuwe) hypotheek af te sluiten! Ook als je hypotheek voor de komende jaren nog vast staat. Want ondanks de oversluitboete kan dit toch erg voordelig uitpakken!

Besparen Een groot voordeel om nu je hypotheek over te sluiten: Je bent voor een lange termijn verzekerd van een lage rente. Wacht je totdat je je hypotheek gaat verlengen, dan is de hypotheekrente waarschijnlijk al weer gestegen en heb je een groot financieel voordeel mis gelopen!

 

Ondanks dat je eventueel een boeterente moet betalen, kan het oversluiten toch nog veel voordeliger zijn. Je bespaart uiteindelijk namelijk aanzienlijk op je maandlasten.

Een nadeel wat bij het oversluiten komt kijken: Er moeten wel kosten gemaakt worden, denk aan de notariskosten, de boeterente en eventuele adviesgesprekskosten.

 

Boeterente

Als je je hypotheek wilt oversluiten terwijl de rentevaste periode nog niet is afgelopen, dan krijg je te maken met een boeterente. Deze boeterente, ook wel oversluitboete genoemd, is een boete die je aan de geldverstrekker moet betalen. In sommige gevallen hoef je geen boete te betalen. Wat de precieze voorwaarden hiervan zijn, lees je terug in de hypotheekvoorwaarden of in de hypotheekakte.

 

In onderstaande situaties hoef je bijna nooit een boeterente te betalen:

 

  • Als je je woning verkoopt
  • Bij een executieverkoop
  • Als je woning tenietgaat
  • Als de dagrente hoger is dan je contractrente
  • Aan het einde van de rentevaste periode
  • Bij een uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering
  • Tijdens een renteherziening

 

 

De geldverstrekker berekent of je een boeterente moet betalen en hoeveel dat dan zou zijn. De geldverstrekker kijkt hierbij naar jouw huidige rente, de resterende looptijd en de, op dat moment gebruikelijke, rente voor de resterende periode. Informeer voor de hoogte van de boeterente bij je geldverstrekker en bereken of oversluiten ook voor jou goed uitpakt.

 

Hypotheek verlengen?

 

Als je rentetermijn afloopt, zal de geldverstrekker met een voorstel voor verlenging komen. Ga hier niet zomaar op in. Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat deze geldverstrekker de voordeligste is, oriënteer je eerst ook op andere aanbieders. Als je gaat overstappen terwijl het rentetermijn is afgelopen, hoef je geen boeterente te betalen en dat scheelt weer!

 

Voordelig voor jou?

Of het oversluiten van je hypotheek ook in jou situatie voordelig is, hangt af van je huidige hypotheekrente en de kosten van de boeterente. Om nog meer kosten te besparen, kan je zelf je hypotheek oversluiten via Hypotheek24.nl en de voordeligste notaris vinden via DeGoedkoopsteNotaris.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *