Wat moet er gebeuren als iemand overleden is?

Leestijd: 3 minuten

Als een naaste komt te overlijden, is dit een verdrietige en moeilijke situatie. Naast dat er veel emoties op je afkomen, moet er een hoop geregeld worden. Familie, vrienden en kennissen moeten op de hoogte worden gesteld en de uitvaart moet geregeld worden. Om dit proces voor de nabestaanden iets makkelijker te maken, hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.testament

  • Verklaring en aangifte van overlijden

Eerst moet het overlijden officieel worden vastgelegd. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt. De overlijdensaangifte moet binnen 6 werkdagen gedaan worden en dit kan alleen met een verklaring van overlijden. Deze verklaring wordt door een arts opgesteld en bestaat uit twee verschillende formulieren.

In formulier A staat de naam en geboorte- en overlijdensdatum van de overledene. Dit formulier is voor iedereen in te kijken en daarom wordt hier meestal ook niet het exacte tijdstip en de doodsoorzaak vermeld. Op formulier B vult de arts de gegevens over de doodsoorzaak in. Dit formulier wordt voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt.

 

 

  • Inlichten instanties

De gemeente geeft het overlijden alleen door aan de overheidsinstanties. De erfgenamen moeten zelf de particuliere instanties inlichten. Vergeet dit niet, anders lopen de abonnementen, op bijvoorbeeld krant en telefoon, gewoon door. Dit voorkomt onnodige kosten en eventueel pijnlijke situaties

Vaak wordt de overlijdensaangifte door de uitvaartverzorger gedaan en hoef je hier zelf niets voor te doen.

 

 

  • Uitvaart

Het is wettelijk vastgesteld dat een overledene binnen 6 werkdagen begraven of gecremeerd moet worden. Omdat het regelen van een uitvaart veel emoties en stress met zich mee kan brengen, wordt er vaak gekozen voor een uitvaartverzorger. Die helpt met alles wat er bij de uitvaart komt kijken. Van het plannen van de condoleance tot aan het kopen van de bloemen. Het is niet verplicht om met een uitvaartverzorger in zee te gaan. Als je het fijn vindt kan je ook bijna alles zelf regelen.

 

 

  • Verzorging

Voordat de overledene naar zijn of haar definitieve rustplaats gaat, moet deze nog verzorgd worden. Denk hierbij aan het wassen, aankleden en het aanbrengen van eventuele make-up. Dit verzorgen wordt ook wel het afleggen genoemd en kan door de uitvaartverzorger, maar ook door de nabestaanden zelf, eventueel samen met een uitvaartverzorger of verpleegkundige gedaan worden.

Ook moet er nagedacht worden over het opbaren. Als er voor gekozen wordt om de overledene op te baren, moet er beslist worden of dit thuis of in een aula gaat zijn.

 

 

  • Rouwvervoer

Om de overledene van de tijdelijke naar de definitieve rustplaats te vervoeren, moet er rouwvervoer geregeld worden. In Nederland mag de overledene op veel verschillende manieren vervoerd worden , bijvoorbeeld via een koets of motor. Het meest gebruikelijk is een rouwstoet met rouwauto. Een rouwstoet heeft recht op voorrang als alle auto’s op de juiste wijze voorzien zijn van officiële vlaggen. De vlaggen worden door de uitvaartverzorger geregeld. Als er geen uitvaartverzorger in dienst is, kunnen ze ook zelf gekocht worden.

 

 

  • Begraven of cremeren

Wat gaat de uiteindelijke rustplaats worden? Wordt de overledene begraven of gecremeerd? Dit is opgenomen in het testament. Als er geen testament is opgesteld is het belangrijk om na te gaan wat de overledene zelf zou hebben gewild. Neem in dit geval goed de tijd bij het maken van deze keuze.

 

 

  • Overige zaken

Denk, naast bovenstaande punten, ook aan de bloemen, rouwkaart en de kist. Maar neem vooral de tijd om alles goed te regelen en neem geen overhaaste beslissingen.

 

 

Wil je er voor zorgen dat je naasten zo min mogelijk keuzes zelf moeten maken? Leg dan vast hoe je alles geregeld wilt hebben na je overlijden. Het is ook mogelijk om één persoon aan te wijzen die alles afhandelt volgens jouw wensen. Dit noem je een testamentair executeur. Dit alles kan je vastleggen in een testament. Een testament kun je al laten opmaken voor minder dan €200,-. De goedkoopste notaris bij jou in de buurt vind je via DeGoedkoopsteNotaris.nl.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *