Blok en notarissen niet eens over schenkingsvrijstelling

Leestijd: 2 minuten

Minister Stef Blok van Wonen, VVD, stelt dat er nergens in de wet een maas is die vertelt dat men 100.000 euro kan schenken voor de aankoop van een huis of verbouwing. Dit heeft Blok vrijdag verteld in het antwoorden op de Kamervragen. Netwerk notarissen is er echter nog steeds van overtuigd dat er een maas in de wet zou zitten.

schenkingsvrijstelling

Wie gebruik wil maken van de tijdelijke schenking van 100.000 euro, moet voor het eind van het jaar nog een huis aanschaffen. Juridisch directeur Lucienne van der Geld, Netwerk Notarissen, vertelt: “Minister Blok geeft geen enkele onderbouwing. Hij hanteert een soort redenering van ‘het kan niet, omdat het niet kan’. De minister zegt dat ook kluswoningen dit jaar moeten worden aangeschaft, maar wij kunnen dat nergens terugvinden in de wet.”

 

Verbouwing

De schenking kan niet na 2014 gebruikt worden voor de koop van een huis. Wie de schenking wil gebruiken voor een verbouwing hoeft echter niet voor het eind van het jaar een woning in bezit te hebben. Van der Geld:  “Als het geld maar voor 1 januari 2017 is uitgegeven aan een verbouwing.”

 

Onzekerheid

Er zijn velen geïnteresseerden die zich hebben gemeld voor de aanschaf van een kluswoning middels deze schenking. Dit meld Van der Geld. Door de onduidelijkheid over de interpretatie van de maas in de wet heerst er echter veel onzekerheid. Mocht iemand gebruik maken van de schenking om een kluswoning te kopen en de notarissen blijken gelijk te hebben, dan zou het kunnen dat er alsnog een flink belastingbedrag afgedragen moet worden.

 

Zaterdag benadrukte de minister van Financiën dat er geen uitzondering bestaat voor kluswoningen. “Over de woning moet in 2014 inkomstenbelasting worden betaald, anders geldt de tijdelijk verhoogde vrijstelling niet”, stelt een woordvoerder. Volgend jaar zal de lagere vrijstelling weer gelden; Ouders mogen maximaal 52.000 euro schenken aan hun kinderen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *