Uit elkaar? Laat een ouderschapsplan maken bij de notaris

Leestijd: 2 minuten

OuderschapsplanAls ouders met minderjarige kinderen uit elkaar gaan, moeten zij in de meeste gevallen verplicht een ouderschapsplan laten maken. Een ouderschapsplan is een regeling waarin de afspraken staan over de minderjarige kinderen. Deze afspraken bevatten onder andere de omgang met de kinderen, de hobby’s, de schoolkeuze en de kosten van de opvoeding. Een ouderschapsplan krijgt executoriale waarde als deze is opgemaakt bij de notaris.

Uit elkaar

Als getrouwde ouders gaan scheiden en er zijn minderjarige kinderen bij betrokken, dan zijn zij verplicht om een ouderschapsplan op te laten maken. Ook bij een geregistreerd partnerschap is een ouderschapsplan verplicht bij het uit elkaar gaan van de ouders. Een rechter kan de afspraken uit het ouderschapsplan bevestigen waardoor de ouders deze afspraken bij elkaar kunnen afdwingen. Betreft het echter een situatie waarbij de ouders samenwonen, zonder een huwelijk of geregistreerd partnerschap, dan moet de notaris ingeschakeld worden om het ouderschapsplan executoriale kracht te geven.

Naar de notaris voor een ouderschapsplan

De belangen van minderjarige kinderen staan voorop, daarom is het belangrijk om als samenwonende ouders ook een ouderschapsplan op te stellen bij het einde van een relatie. De notaris kan helpen bij het maken van een ouderschapsplan voor samenwonende ouders. Doordat er bij de notaris een akte wordt opgemaakt, kunnen de gemaakte afspraken afgedwongen worden. Als er zelf afspraken op papier worden gezet, zonder dit via de notaris te laten lopen, hebben deze afspraken geen kracht. De notaris kan helpen bij en informeren over het opstellen van een ouderschapsplan. Notarissen vergelijken helpt bij het vinden van een goedkope notaris in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *