Nieuwe regels voor de notaris in 2013, teken nu een koopcontract

Leestijd: 2 minuten

Vanaf 1 januari 2013 worden een boel nieuwe regels van kracht. Wilt u deze regels ontlopen, dan moet u dit jaar nog naar de notaris gaan om een huis te kopen. Doet u dit dan kunt u nog gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek op elke hypotheekvorm. Maar wat gebeurt als u dat niet doet en bijvoorbeeld pas in januari naar de notaris gaat om eigenaar van een woning te worden?

Overgangsregeling

Voor mensen die dit jaar nog een huis hebben gekocht, maar pas in januari 2013 naar de notaris gaan, komt een overgangsregeling. Met deze overgangsregeling kunt u onder de oude regels een hypotheek afsluiten. Belangrijk is wel; om voor de overgangsregeling in aanmerking te komen, moet u voor 31 december 2012 een koopovereenkomst hebben getekend. Deze koopovereenkomst moet onherroepelijk zijn, dus u kant dan niet zomaar meer afzien van de koop. De normale voorwaarden bij een koopovereenkomst gelden wel gewoon. Het voordeel om nu nog de koopovereenkomst te tekenen is dat u dan hypotheekrenteaftrek krijgt op elke hypotheekvorm.

Teken de koopovereenkomst dit jaar!

U heeft nog iets meer dan een maand de tijd om de koopovereenkomst te tekenen als u van de oude regeling gebruik wilt maken. Wilt u weten of uw koopovereenkomst voldoet aan de normale ontbindende voorwaarden of dat u misschien afwijkt. Dan kunt u hiervoor naar een notaris gaan. De notaris kan u helpen met deze voorwaarden, wat ze inhouden en hoelang deze geldig zijn. De kosten voor de notaris verschillen echter veel. De notaris vergelijken voordat u kiest kan een hoop geld besparen.

Toch in 2013 een huis kopen?

Koopt u toch een huis na 1 januari, dan komt u niet meer in aanmerking voor de overgangsregeling. U kunt dan niet zomaar hypotheekrenteaftrek krijgen op elke hypotheekvorm. U moet dan een annuïteitenhypotheek afsluiten. Hierbij moet u elke maand aflossen en binnen 30 jaar 100 procent hebben afbetaald. Heeft u een bestaande hypotheek, maar gaat u verhuizen, dan houdt u deze hypotheek aan tenzij er een bedrag bij geleend moet worden. Hiervoor gelden dan ook de nieuwe regels. Voor de hypotheekakte moet u naar de notaris. De tarieven voor het opstellen van een hypotheekakte lopen flink uiteen. U kunt de notaris vergelijk in de buurt van uw woonplaats of in heel Nederland. Zo vindt u de goedkoopste notaris bij u in de buurt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *