Koopovereenkomst niet verplicht

Leestijd: 2 minuten

Bij het kopen van een huis zijn meerdere notariele aktes nodig waaronder een hypotheekakte en leveringsakte. Een koopovereenkomst is ook een document dat vaak wordt gebruikt bij het kopen van een huis. Deze akte hoeft echter niet verplicht opgemaakt te worden bij een notaris. 

Wel is een koopovereenkomst opgemaakt door een notaris gebruikelijk in bijvoorbeeld Amsterdam. Minister Opstelten ziet het niet zitten om de koopakte verplicht te laten opmaken door een notaris net zoals een hypotheekakte en leveringsakte. De koopovereenkomst verplicht maken betekent dat het meer kosten met zich mee brengt om een huis te kopen en dat er meer tijd in gaat zitten om alles rond te krijgen. Het kabinet heeft als doelstelling om de administratieve lasten en druk voor burgers te verminderen. Een verplichte koopakte door een notaris gaat hier tegenin.

Toch een koopovereenkomst opmaken

De hypotheekakte opstellen bij een notaris is verplicht voor het kopen van een huis en een leveringsakte is verplicht voor het opleveren van een huis en ook dat gebeurt bij een notaris. Een koopovereenkomst hoeft daarentegen niet verplicht opgemaakt te worden bij een notaris. U mag natuurlijk altijd een koopakte laten opstellen bij de notaris en in Amsterdam is het zelfs gebruikelijk dat dit bij de notaris gebeurt. Kiest u hiervoor dan kunt u de notaris vergelijken om de goedkoopste notaris in de buurt te vinden. De tarieven kunnen namelijk flink verschillen per notaris.

Gecombineerde aktes

Bij een aantal notarissen is het voordelig om de hypotheekakte en leveringsakte als combinatie te laten maken. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u voor deze combinatie kiezen en hier kan ook een koopovereenkomst bijgevoegd worden. U krijgt dan een offerte van het gehele pakket inclusief koopovereenkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *