Stel uw vraag 088 24 24 611
Maandag vanaf 09:00 weer geopend
vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Huis & Hypotheek

Gaat u uw eerste huis kopen? 7 zaken waar u op moet letten

Leestijd
3 minuten

Categorie
Huis & Hypotheek

Zoek Notarissen »

Waar moet u als starter op letten bij het kopen van een eerste huis? Het huis uitzoeken dat het beste bij jullie past is geen probleem, maar wat komt er kijken bij de financiering van uw droomhuis en het tekenen van het koopcontract? Wij zetten de zeven beste tips op een rijtje.

1. Op zoek naar uw droomhuis

Een koophuis zoeken is de eerste en vaak ook de leukste stap. Plan een bezichtiging in en ga minstens op drie verschillende momenten kijken. Neem daarnaast elke keer een ander persoon mee. Andere mensen vallen weer andere dingen of gebreken op. Bezoek ook regelmatig de buurt van uw droomhuis. Een luidruchtig buurtcentrum om de hoek of een hangplek voor jongeren voor de deur, ontdekt u pas als u een paar keer een ommetje maakt.

2. Welk huis past het beste bij u?

Houdt u niet alleen rekening met de woonwensen van nu. U moet er namelijk vanuit gaan dat u er mogelijk wel tientallen jaren blijft wonen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een groter huis als u kinderen wenst te krijgen. Zijn er wensen om een eigen onderneming te beginnen? Zoek dan een huis uit met in ieder geval ruimte om uit te kunnen breiden.

3. Brengt u zelf een bod uit of gaat u in zee met een aankoopmakelaar?

Bij het kopen van een huis probeert u om het huis zo goedkoop mogelijk te krijgen. Er zijn bepaalde tactieken voor het onderhandelen over de prijs. Eventueel schakelt u hiervoor een aankoopmakelaar in. Hij of zij kan ook adviseren over het aan te kopen huis.

4. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Het is slim om het huis door een bouwkundige te laten beoordelen omdat u dan zeker weet dat u een goede aankoop doet. De resultaten van de beoordeling krijgt u in een rapport van de bouwkundige. Hieruit blijkt wat de bouwkundige staat van het huis is. Weet wat u koopt!

5. Het perfecte huis gevonden? Laat ontbindende voorwaarden opnemen in het koopcontract

Na het ondertekenen van een voorlopig koopcontract ligt het vast hetgeen in het contract staat. Indien er nog afhankelijkheden zijn, moet u dit in het koopcontract op laten nemen. Een ontbindende voorwaarde die u eigenlijk altijd moet opnemen is het voorbehoud van het rond krijgen van de hypotheek.

U heeft recht op 3 dagen bedenktijd
Nadat het koopcontract rond is, heeft u nog 3 dagen de tijd om zonder opgave van reden onder het contract uit te kunnen. De verkoper heeft deze bedenktijd niet.

6. Bespaar op hoge advieskosten met Hypotheek24.nl

Om het huis te financieren moet u nog een hypotheek afsluiten. Er zijn maar twee hypotheekvormen waar u als starter voor kunt kiezen. Weet u wat u wilt? Bespaar dan € 1.000 tot € 2.000 door je hypotheek zelf af te sluiten via Hypotheek24.nl. Op basis van de hypotheekrentes en enkele kenmerken kiest u eenvoudig zelf de hypotheek die het beste bij uw situatie past.

7. Gaat u samenwonen? Zoek dan een notaris op via DeGoedkoopsteNotaris.nl

Samenwonen betekent niet automatisch dat je elkaars erfgenaam bent als een van jullie overlijdt. Het is dus een goed idee om een samenlevingscontract op te stellen bij een notaris. Wilt u geld besparen? Combineer dan het opstellen van een samenlevingscontract met het kopen van een huis. U kunt nog meer geld besparen door tarieven van notarissen te vergelijken op De GoedkoopsteNotaris.nl.

Bekijk notaristarieven voor het kopen van een huis »