Verklaring van erfrecht; 3 opties voor u

Leestijd: 3 minuten

Verklaring van erfrechtAls er iemand in de familie komt te overlijden is dat natuurlijk nooit leuk. Er komt een hoop bij kijken en er moet veel geregeld worden om een overlijden goed af te wikkelen. Een uitvaart en de financiële aspecten. Spaargeld, schulden, inboedel, woning en een auto. Hoe moet u dat afhandelen en welke opties heeft u?

Optie 1: Erfenis zuiver aanvaarden

Een erfenis kan bestaan uit vermogen en schulden. Bij overlijden kunt u de erfenis aanvaarden, dan krijgt u het vermogen maar ook alle schulden. U bent dan verantwoordelijk voor het aflossen van de schulden. Dit is het zuiver aanvaarden van de erfenis. Als er sprake is van vermogen en (bijna)geen schulden is het zuiver aanvaarden geen probleem. Voor het zuiver aanvaarden van de erfenis moet een verklaring van erfrecht bij de notaris worden opgemaakt. Dit is de officiële akte waarin staat dat u de erfenis (schuld en vermogen) heeft geaccepteerd.

Optie 2: Erfenis beneficiair aanvaarden

Beneficiair aanvaarden is ook een optie. Dit is een andere manier van het aanvaarden van de erfenis. Hierbij worden eerst alle schulden afbetaald en het vermogen dat over blijft mag u in eigen zak stoppen. Is er een tekort aan vermogen om alle schulden af te lossen, dan hoeft u dat restbedrag niet zelf bij te betalen. U komt dan niet voor onverwachte schulden te staan die nog betaald moeten worden. Belangrijk punt bij deze vorm van aanvaarden is dat er geen vermogen in eigen zak mag worden gestopt voordat alle schulden zijn afbetaald. Voor het beneficiair aanvaarden moet een verklaring worden afgelegd bij de rechtbank. Een verklaring van erfrecht is bij de notaris aan te vragen. Het gebeurt steeds vaker dat mensen de erfenis beneficiair aanvaarden, omdat er schulden zitten in de nalatenschap. In 2012 was er al sprake van een stijging van het aantal erfenissen met schulden en de verwachting is dat in 2013 deze stijgende lijn doorloopt.

Optie 3: Erfenis verwerpen

Erfenis verwerpen, ook wel de erfenis helemaal niet aanvaarden is de derde optie. U heeft niks met de erfenis te maken en u bent nergens (financieel) verantwoordelijk voor. Schuldeisers kunnen niks bij u verhalen als u de erfenis weigert. Bij het verwerpen van de erfenis moet ook een verklaring worden afgelegd. Dit kan bij de rechtbank gedaan worden, doet u dit niet, dan is het niet officieel vastgelegd dat u de erfenis heeft verworpen en kunt u nog steeds verantwoordelijk worden gehouden voor schulden. Omdat steeds meer erfenissen schulden bevatten, worden de nalatenschappen steeds vaker verworpen. Hiermee hangt ook samen dat gemeentes steeds vaker voor de kosten voor een uitvaart opdraaien omdat er schulden in de erfenis zitten.

Extra opletten bij

Als u ervoor kiest om de erfenis te verwerpen, kan dit worden doorgeschoven naar bijvoorbeeld uw kinderen. Dan worden zij opeens verantwoordelijk voor de schulden van de overledene. Wilt u dit voorkomen, dan moeten ook zij een verklaring afleggen dat zij de erfenis verwerpen.

Het beneficiair aanvaarden van de erfenis lijkt de meest logische keuze, eerst alles aflossen en wat overblijft is voor de erfgenaam, maar om dit te realiseren moeten ook kosten gemaakt worden. Denk aan de kosten voor de rechtbank, maar ook voor de notaris. Als eenmaal een keuze is gemaakt, kan deze niet meer worden teruggedraaid. Een verworpen erfenis, blijft verworpen.

Maak de juiste keuze

U heeft na overlijden drie maanden de tijd om een keuze te maken voor wel of niet aanvaarden. Als er nog geen keuze is gemaakt voor het aanvaarden of verwerpen van de erfenis en u verkoopt bijvoorbeeld alvast wat stukken van de inboedel of u betaalt een achterstallig rekening van de overledene waarvan u al meerdere betalingsherinneringen hebt gehad, dan is er sprake van een zuivere aanvaarding van de erfenis. Doe dus niks met de spullen van de overledene totdat u zeker weet wat u wilt doen. Wilt u bijvoorbeeld bij de bankrekening van de overledene persoon kunnen, dan heeft u ook hiervoor een verklaring van erfrecht nodig. Dit kunt u laten doen bij de notaris.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *