Voogdij regelen voor u op vakantie gaat

Leestijd: 2 minuten

Als u minderjarige kinderen heeft, is het verstandig om vooraf aan te geven wie de voogdij over de kinderen krijgt als u en uw partner plots komen te overlijden. Het is niet iets waar graag aan gedacht wordt, maar regelt u de voogdij niet vooraf dan komt deze beslissing bij de rechter te liggen. 

Wat is voogdij?

Als een kind minderjarig is, hebben de ouders het gezag over dit kind. Dat betekent dat zij verantwoordelijk zijn voor de verzorging van het kind. Onder de verzorging van een kind vallen onder andere de volgende zaken:

  • eten, drinken, kleding en woonruimte
  • onderwijs
  • medische behandelingen
  • financiën

Het gezag over de kinderen kan door één ouder of door beide ouders uitgeoefend worden. Bij voogdij wordt dit gezag uitgeoefend door een niet-ouder. Deze niet-ouder is dan de voogd en hij of zij wordt dan verantwoordelijk voor de verzorging van het kind of de kinderen. Een voogd is niet verplicht om zelf het kind (of de kinderen) op te voeden, een voogd moet er wel voor zorgen dat deze verzorging en opvoeding goed gebeurt. Iedereen mag als voogd worden benoemd, zolang deze persoon boven de 18 jaar is, niet aan een geestelijk stoornis lijdt en niet onder curatele staat.

De voogdij regelen nog voor u op vakantie gaat

Heeft u de voogdij nog niet geregeld, doe dit dan nog voor u op vakantie gaat. Mocht er onverhoopt wat tijdens de vakantie gebeuren, dan weet u zeker dat de zorg voor de kinderen goed geregeld is.

De keuze voor een voogd is best lastig en hier moet u niet te gehaast een beslissing over nemen. Overleg goed met uw partner wie de beste persoon is voor de voogdij over de kinderen. Heeft u een voogd gekozen, dan moet u dit laten vastleggen bij de notaris. U kunt de voogdij regelen in een specifieke akte voor voogdij of dit opnemen is uw testament. Benoemt u iemand in uw testament, dan is deze persoon niet verplicht deze verantwoordelijkheid te aanvaarden. Zorg ervoor dat de persoon die u graag als voogd wilt, deze verantwoordelijkheid ook op zich wilt nemen.

Waar u aan moet denken bij de keuze van een voogd

De keuze voor een voogd is natuurlijk heel persoonlijk en wordt vaak binnen de familie gekozen, maar dit hoeft natuurlijk niet. Een paar vragen die u aan uzelf kunt stellen bij het kiezen van een voogd zijn:

  • Heeft deze persoon dezelfde normen en waarden?
  • Heeft deze persoon genoeg ruimte om kinderen in te huisvesten?
  • Woont deze persoon in de buurt, zodat de kinderen niet hoeven te verhuizen?
  • Wil deze persoon ook de voogdij aanvaarden?
  • Heeft deze persoon de financiële capaciteit om voor kinderen te zorgen?
  • Is deze persoon niet te oud?

Voogdij regelen bij de notaris

Heeft u een voogd gekozen, dan moet u dit op papier zetten. Dit zelf thuis in een document zetten is niet voldoende, het document is dan niet rechtsgeldig. U kunt uw keuze vast laten leggen in een testament of de notariële akte voor voogdij. Heeft u al een testament, dan kunt u hier een wijziging in aanbrengen. Heeft u nog geen testament, dan kunt u dit bij de notaris laten opstellen. Hierin kunt u ook aangeven wat er met de erfenis moet gebeuren. De andere optie is de akte voor voogdij, daarin stelt u één of twee personen aan die dan de voogd worden na overlijden van beide ouders.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *