Randstad steeks vaker verruild voor regio

Leestijd: 3 minuten

Steeds meer mensen verruilen de Randstad voor meer ruimte en rust. De aantrekkelijkheid van de grote steden lijkt op zijn retour te zijn. Volgens het CBS gaat het om een trend die al langer in opkomst is.

In 2020 besloten maar liefst 56.000 mensen om hun huis in de Randstad te verruilen voor een woning buiten de grote stad. Zo’n 43.000 mensen pakten juist hun koffers om naar de Randstad te verhuizen.

Waar voor het geld

Veel mensen gaan op zoek naar rust, ruimte en meer waar voor hun geld. Ditzelfde sentiment is terug te zien in de online reacties van mensen wanneer het over dit onderwerp gaat:

Heb tot mijn 21e in het Oosten van het land gewoond en nu meer dan 20 jaar in de Randstad. Zodra ik de gelegenheid heb ga ik terug naar het Oosten. De mensen zijn daar veel rustiger, veel minder gestrest, veel socialer en geven veel minder om status dan de gemiddelde Randstedeling. En dan heb ik het nog niet eens over de krankzinnige huur- en koopprijzen van woningen, de verkeerschaos en criminaliteit.


Tenzij je jong bent en elke dag wilt borrelen / stappen is het wonen in een grote stad als Amsterdam ook niet heel veel aan. Prachtige stad, maar het doel is vooral om reistijd te besparen en niet elke dag in de file te hoeven staan voor je toch al enorme drukke baan. Die reistijd kan al je vrije tijd in beslag nemen namelijk.


Zelf in 2017 na 20 jaar terugverhuist vanuit de stad naar het platteland. Nooit spijt van gehad. Als kind zelf al opgegroeid in een dorp dus was het voor mij en mijn vrouw die een vergelijkbaar verleden had, geen hele grote stap. Wij zijn overigens wel in het westen blijven wonen, op fietsafstand van onze oude stad en de meeste van onze vrienden.


Ook wij komen uit hartje Randstad, waar we ons leven lang gewoond hebben. We zijn nu naar Brabant verhuisd, in een natuurgebied met bos en hei. We hebben dit gedaan op onze leeftijd van 60+. Heerlijk middenin een bos wonen, ver van alle herrie. Stil, donker, gezond, en geld over.

Rust en ruimte

Het is dus niet gek dat veel landelijke gebieden gebieden steeds meer bewoners aantrekken. Zo zagen onderstaande regio’s afgelopen jaar een flinke toestroom van ex-Randstedelingen:

  • De Veluwe
  • Oost-Groningen
  • Grote delen van Drenthe
  • De Achterhoek
  • Midden-Limburg
  • Zuidwest-Gelderland
  • Zeeland (m.u.v. Zeeuws-Vlaanderen)

Tegelijkertijd zien steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht juist steeds meer inwoners vertrekken. Volgens het CBS is deze trend al langer bezig met een opmars. Zo vertrok in 2020 13 procent van de in de Randstad wonende stellen zonder kinderen naar een regio buitend de Randstad. In 2015 lag dit percentage nog onder de 10 procent.

Met name zestigers kiezen er in grote getale voor om een woning buiten de Randstad te zoeken. Van alle Randstedelijke zestigers die in 2020 besloten te verhuizen, koos 18 procent ervoor om zich buiten de Randstad te vestigen. In 2019 was dit nog 16 procent en in 2015 slechts 12 procent.

Corona

De verwachting is dat de verhuistrend het afgelopen jaar in een stroomversnelling is geraakt vanwege de coronacrisis. Nu het maatschappelijke leven grotendeels is stil gelegd en mensen veel meer tijd thuis doorbrengen, is er behoefte aan meer ruimte. Dit geldt zo wel voor de woning zelf, als voor de omgeving.

Jongeren

Er is één doelgroep die de afgelopen jaren juist massaal naar de Randstad toetrekt. De grote stad is erg in trek bij jongeren die uit huis gaan en twintigers. Dit kan ook deels te wijten zijn aan de opleidingsmogelijkheden binnen de de grote steden ten opzichte van de rest van het land.

De vraag is in hoeverre het coronavirus ook hier invloed op zal hebben.

Notaris vinden

Gaat u in 2021 een woning kopen? Dan heeft u een hypotheek- en leveringsakte nodig. Vergelijk op deGoedkoopsteNotaris.nl de verschillende notaristarieven. Notarissen bepalen hun eigen tarieven. Daardoor is de ene notaris een stuk duurder dan de andere. Duurder betekent niet per se beter. Daarom is het verstandig om bij het kiezen van de notaris naar de klantbeoordelingen te kijken. Het vinden van de juiste notaris is heel eenvoudig:

  1. Selecteer de akte(s) die u nodig heeft op deGoedkoopsteNotaris.nl 
  2. Vergelijk de notarissen op basis van prijs, afstand én klantbeoordeling
  3. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van de geselecteerde notaris(sen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *