Blijft de legitieme portie bestaan?

Leestijd: 2 minuten

Volgens het Nederlandse erfrecht hebben kinderen altijd recht op een deel van de erfenis. De zogenaamde legitieme portie is al jaren onderwerp van discussie. Uit onderzoek van het Centrum voor Notarieel Recht (CNR) en Netwerk Notarissen blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders voor de afschaffing van de legitieme portie is.

In de erf wet staat dat kinderen altijd recht hebben op hun legitieme portie. Ook wanneer de ouders andere wensen hebben of hun kind(eren) zelfs hebben laten onterven. Een groot deel van de Nederlanders is het hier niet mee eens. De vraag naar aanpassing of afschaffing van de wet groeit, zo blijkt uit het onderzoeksrapport van de CNR en Netwerk Notarissen.

Legitieme portie

Hoe zit het ook alweer precies met de legitieme portie? De legitieme portie is het deel van de erfenis waarop (klein-)kinderen aanspraak kunnen maken. De wetgeving heeft alleen betrekking op geld. De (klein-)kinderen kunnen dus geen aanspraak maken op de overige bezittingen van de overleden persoon.

De erfgenamen van de overleden persoon zijn verplicht om de legitieme portie uit te keren wanneer de (klein-)kinderen hier aanspraak op maken. De legitieme portie bedraagt de helft van het wettelijke erfdeel van het kind. Het wettelijke erfdeel is het deel waar de kinderen recht op zouden hebben als er geen testament was opgesteld.

Onderzoek

Het onderzoek vond plaats onder het Nederlandse publiek en erfwetprofessionals, zoals advocaten en notarissen. Uit de resultaten blijkt dat het overgrote deel van de ondervraagden klaar is voor een wetsverandering. Eerder gaf Sander Dekker, Minister voor Rechtsbescherming, aan dat hij geen noodzaak zag voor verder onderzoek, maar dat hij benieuwd was naar de resultaten van dit rapport.

Aanpassen of afschaffen

Dat er behoefte is aan verandering, dat lijkt duidelijk. Uit een enquête blijkt dat een fors deel de legitieme portie niet wil behouden zoals die nu in de wet is vormgegeven.

Niet iedereen is voor volledige afschaffing. Zo denkt een deel van de ondervraagden aan alleen een legitieme portie voor minderjarige kinderen. Zo vormt de legitieme portie een vangnet voor jongeren. Zij zouden dit geld dan mogen gebruiken voor verzorging, opvoeding, levensonderhoud en studie.

Freek Schols is hoogleraar notarieel recht en voorzitter van het CNR. Hij stelt: “De onderzoeksresultaten bevestigen ons beeld dat de legitieme portie zoals we die nu kennen niet op een zeer grote sympathie mag rekenen. Een op maat gesneden en genuanceerde variant voor kinderen die het nodig hebben, lijkt veel beter te passen.”

Het onderzoek is aan het ministerie van Justitie en Veiligheid en aan minister Dekker aangeboden.

Notaris vinden

Wilt u een testament opstellen? Vergelijk op deGoedkoopsteNotaris.nl de verschillende notaristarieven. Notarissen bepalen hun eigen tarieven, daarom is het verstandig om bij het kiezen van de notaris naar de klantbeoordelingen te kijken. Het vinden van de juiste notaris is heel eenvoudig:

  1. Selecteer de akte(s) die u nodig heeft op deGoedkoopsteNotaris.nl
  2. Vergelijk de notarissen op basis van prijs, afstand én klantbeoordeling
  3. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van de geselecteerde notaris(sen).

Door te vergelijken bespaart u al snel honderden euro’s op de notariskosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *