DNB voorspelt daling huizenprijzen

Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws voor huizenkopers: De Nederlandse Bank (DNB) voorspelt een daling in de huizenprijzen door de coronacrisis. Door de grote drukte op de huizenmarkt van de afgelopen jaren lijkt de impact van het coronavirus beperkt. Toch verwacht de DNB dat een lichte prijsdaling onontkoombaar is.

Hand agent with home in palm and key on finger. Free Photo

De voorspelling is dat de huizenprijzen vanaf de tweede helft van 2020 gaan dalen. De oorzaak van de krimp: corona. Ondanks de daling verwacht DNB dat de groei over heel 2020 positief blijft. Dit komt door de grote prijsstijgingen aan het begin van het jaar. In 2021 verwacht de DNB echter een daling van 2,1% en in 2022 een daling van 3,7%.

Daling huizenprijzen

De crisis zorgt namelijk voor onzekerheid en afnemend vertrouwen op de huizenmarkt. Volgens DNB zijn er drie oorzaken waardoor consumenten er minder snel voor kiezen om een woning te kopen. Allereerst daalt het vertrouwen van de consument in de persoonlijke en landelijke economische situatie. Daarnaast loopt de werkloosheid dankzij de coronacrisis op en is er sprake van een lagere inkomensgroei dan in voorgaande jaren.

Bij weinig vertrouwen in de markt is het gebruikelijk dat de vraag naar huizen daalt. Hiernaast is het voor mensen die financieel getroffen zijn door het coronavirus nu een te groot risico – of zelfs onmogelijk- om nu een huist te kopen. Hierdoor daalt de vraag en dat resulteert in lagere huizenprijzen.

Nog altijd tekort

Ondanks de dalende vraag naar woningen, blijft er voorlopig krapte op de huizenmarkt. Het aanbod van huizen is nog altijd erg beperkt. Mede hierdoor zijn de prijzen de afgelopen jaren zo sterk gestegen. Dit is ook de reden dat er voor de komende jaren slechts een kleine daling wordt verwacht. De voorspelde 3,7% is gering in vergelijking tot de afname na 2009. Toen daalden de huizenprijzen met 20%.

Kleine daling

Er is dus mogelijk een kleine daling in zicht. Een woning kopen in deze tijd blijft echter moeilijk. In 2019 alleen al stegen de huizenprijzen met 6,9%. Als de voorspelling van de DNB uitkomt, dan wordt deze stijging de komende drie jaar slechts deels teniet gedaan. De kansen voor de huidige woningzoekenden worden naar verwachting dus niet veel beter, maar ook niet slechter. Dat is een positieve ontwikkeling ten opzichte van de laatste jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *