Woning kopen met erfpacht?

Leestijd: 2 minuten

Als een huis op erfpachtgrond staat betekent het dat het huis wel van de huiseigenaar is maar de grond waar het huis op staat niet. Die ‘huurt’ de eigenaar van de gemeente of van een particulier. De gebruiker van het erfpacht mag de grond dan gebruiken en beschouwen of het van hem zelf is, maar wordt nooit eigenaar.

erfpacht

Wat is erfpacht en erfpachtcanon?

Heb jij een woning met erfpacht gezien? Dan betekent dat dat je nooit eigenaar wordt van de grond waar het huis op staat. Een voordeel van deze huizen is dat ze meestal goedkoper zijn. De prijs van de woning is lager, omdat je de grond niet koopt. De lagere prijs van de woning, omdat je niet betaalt voor de grond, wordt op een andere manier betaalt, namelijk met het erfpachtcanon. Dit is een soort vergoeding voor het gebruik van de grond die je jaarlijks betaalt. Dit is relatief laag omdat het canon meestal wordt vastgelegd voor 49 of 99 jaar.

Wat kost erfpachtcanon?

Je betaalt ongeveer 5 procent van de grondwaarde, op het moment van vaststellen, aan erfpacht per jaar. Je kunt overigens erfpachtcanon aftrekken voor de belasting.

Kijk wat je kunt aftrekken van de belasting bij de aanschaf van een woning.

Twee soorten erfpacht: Eeuwigdurende erfpacht en voortdurende erfpacht

Bij voortdurende erfpacht wordt elke 50 of 75 jaar opnieuw gekeken naar de actuele grondwaarde om daar de erfpachtkosten op aan te passen. De notariskosten betaal je dan voor de helft zelf. De andere helft betaalt de gemeente. (tot een maximum van 1000 euro) Bij eeuwigdurende erfpacht worden de kosten maar één keer bepaald. U moet de notariskosten dan zelf betalen.

De erfpacht afkopen?

Wil jij de erfpacht afkopen? Dat kan in veel gevallen verstandig zijn. Maar deze keuze is wel afhankelijk van waar je woont, hoe lang het contract nog loopt en of je de afkoopsom kunt betalen. Je kunt dit op twee manieren afkopen:

Voor altijd (of tot het einde van de vastgestelde periode). Je betaalt dan een afkoopsom, gebaseerd op de WOZ-waarde en de buurtstraatquote.

Je betaalt een jaarlijkse erfpachtcanon, gebaseerd op de actuele WOZ-waarde. Een stijging van de grondprijzen heeft in deze situatie geen invloed op de canon.

Erfpacht in Amsterdam

Tot 2020 kunnen erfpachters in Amsterdam hun erfpacht nog tussentijds afkopen. Dat is waarschijnlijk erg voordelig, omdat grondprijzen in Amsterdam alleen maar stijgen en als je dit niet afkoopt kan het erfpachtcanon flink stijgen. Met deze stijging heb jij dan niets meer te maken.

Erfpacht afgekocht?

Heb jij je erfpacht afgekocht voor eeuwig (of tot het einde van de vastgestelde periode)? Je hoeft dan niks meer te betalen voor het gebruik van de grond, maar je bent nog steeds geen eigenaar van de grond.

Langs de notaris

De erfpacht moet worden vastgelegd bij de notaris. Dit gebeurt in een akte van vestiging. Hierin wordt ook in vastgelegd hoelang en hoe hoog het erfpachtcanon is.
Je kunt op DeGoedkoopsteNotaris.nl dit product niet online vergelijken, omdat het te specifiek is. Je kunt wel contact met ons opnemen. Dan kunnen wij een open aanvraag doen bij de notarissen en vrijblijvend offertes voor je opvragen zodat je thuis zelf kunt vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *